НОВИНИ


Груев: Говоренето срещу съда само руши демокрацията

41 5073 22.01.2014
Груев: Говоренето срещу съда само руши демокрацията
Председателят на ВКС проф. Лазар Груев Булфото

Поредният и, уви, не последният доклад на ЕК, съдържа балансирана оценка. Резултатите ще останат незадоволителни докато представителите на отделните власти не осъзнаят и не реализират принципа на разделение на властите и същевременно воля за сътрудничество по важни за обществото въпроси.



Това казва в становището си относно доклада на ЕК председателят на ВКС проф. Лазар Груев. Трябва да се гаранитра върховенство на правото, което означава, че държавата се управлява според Конституцията и законите и че тя чрез правото гарантира като висши ценности живота, достойнството и правата на личността, смята магистратът.

Сред една от най-важните теми той открои и тази за независимостта на съдебната власт.

Горчивият опит от последните години сочи, че нападките между властите и прехвърлянето на отговорности, безотговорното обругаване и говорене "срещу" съда, а не "за" реформите, не могат да доведат до резултати и само рушат доверието и основите на едно истински демократично общество, посочва в позицията си Лазар Груев.

Той смята още, че не е достатъчно писаните правила, програми и планове да са формално демократични.

Груев посочи, че е удовлетворен от конкретните препоръки, отправени към ВКС в доклада. Сред тях са приемането на стратегия за повишаване на последователността при правоприлагането.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама