ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 26 юни

0 4121 25.06.2008
Пресата на 26 юни

Вестниците пишат за епидемията от СПИН сред наркомани; за 22 съдии - ченгета на ДС; за влошената борба с корупцията в България; за гражданската отговорност - приказка без край.


 

Епидемия от СПИН сред наркомани, обявява 24 часа.

Лавинообразно нараства броят на венозните наркомани, заразени с вируса на СПИН, алармира председателят на фондация “Надежда 01” Румен Донски. От 1 случай през 2001 год. през 30-тина преди 3 години, сега заразените били не по-малко от 50 и числото им нараствало в геометрична прогресия. Причината според Донски е, че били разбити програмите на неправителствените организации в помощ на наркозависимите, като тези за обмен на спринцовки. Най-страшно било в затворите – хероин се намирал свободно, но нямало спринцовки. За инжектиране на дрогата се използвали самоделни приспособления.

Забраниха термометрите с живак, узнаваме от 24 часа.

Клиничните термометри с живак да не се внасят и продават на граждани ще гласува правителството в четвъртък. Уредите ще се включат във забранителния списък на наредбата за опасните химически вещества по предложение на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Наредбата се променя заради несъответствие с европейските директиви, обясниха от екоминистерството. Решението влиза в сила от 3 април 2009 год. Дотогава търговците на такива измервателни уреди ще имат време да се подготвят с по-модерни термометри, например цифрови.

22 съдии - ченгета на ДС, четем в Новинар.

22-ма действащи магистрати са сътрудничили на репресивния апарат на бившата Държавна сигурност преди 1989 г., стана ясно след проверка на комисията по досиетата, която обяви решението на интернет-страницата си. Проверени са били общо 1782 съдии, а 511 души не подлежат на проверка. Сред имената на обявените от комисията са Александър Еленков Еленков - съдия във ВАС; Борислав Цветков Ангелов - съдия във ВКС. Сътрудничили на репресивния апарат също са и председателят на Районен съд-Момчилград Здравко Синабов и председателят на Районния съд в Провадия - Костадин Борисов Бандутов. Към ДС са били и Мелкон Мелконян - председател на Административен съд-Бургас, както и зам.-председателят на Административен съд-Варна Илия Пачолов.

Младeжите охотно продавали гласа си, оповестява Дума.

България все още няма проблеми с ЕС, по-скоро Европа има проблеми с натурализирането на страната ни. Това беше отчетено на дискусия за шока от присъединяването в ЕС, организирана от фондация "Фридрих Еберт" и Института за политически и правни изследвания. Проблемът е организираната престъпност, която е заела ключови позиции и все по-плътно контролира институциите и влияе на политическите решения. Олигархията иззема възможността на политическата класа да еволюира на основата на собствените си ресурси, смята политологът Огнян Минчев. Европейският съюз може да противодейства на това по три начина: чрез предпазни клаузи, които да ограничат българските институционални решения за въздействие в рамките на съюза; чрез финансови санкции, за които вече се чува; и чрез маргинализация на решенията на българските институции, като се изземат управленските им функции. Изследването на феномена с купуването на гласове от последните общи избори пък показва, че най-много от продадените гласове са дошли от младите хора. За тях е без значение за кого и дали ще гласуват, а ако имат и някаква полза, то още по-добре. Това говори за отчуждаването им от политиката, коментира Петър-Емил Митев от института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски". Според него, ако през 90-те години се е инвестирало повече в младото поколение, сега щяхме да сме с далеч по-добри европейски перспективи.

Световната банка: Борбата с корупцията в България се е влошила, цитира Дневник.

Борбата с корупцията и върховенството на закона продължават да не са на достатъчно високо ниво в България. Това сочат изводите на доклад на Световната банка, посветен на качеството на управлението в страните по света. Изследването се базира на шест показателя - освен горните два то разглежда политическата стабилност, ефективността на управлението, отчетността му и дейността на регулаторните органи. Коефициентът на борба с корупцията в България е най-нисък от целия Европейски съюз и е единственият от шестте, който се влошава през последните две години, и най-вече през 2007.

Европа и САЩ умуват мерки срещу инфлацията, известява Дневник.

Ден след като беше обявено новото поскъпване на тока и парното, още новини от България и Европа потвърдиха мрачните очаквания за неспирен ръст на цените и инфлацията. Австрийската Райфайзенбанк рязко повиши прогнозата си за средна годишна инфлация в страната от 6.5% на 10.3%, а на натрупаната към края на годината - от 10% на 13 на сто. Проучване на „Евробарометър“ пък показа, че само за броени месеци от миналата есен инфлацията се е превърнала в притесне ние номер едно не само за макроикономистите, но и за гражданите на ЕС. Рисковете за ценовата стабилност продължават да се увеличават в еврозоната“, заяви президентът на Европейската централна банка Жан Клод Трише.Следващата седмица ЕЦБ ще решава дали да остави основната лихва в региона непроменена, каквато беше политиката на банката през последните месеци, или да я увеличи.

Гражданска отговорност - приказка без край, пише Пари.

За съжаление все още много застрахователи у нас разчитат главно за гражданска отговорност при изпълнението на големите си бюджети. Това ги принуждава да продават колкото може повече полици, без значение, че винаги се стига до ожесточена ценова война. Дотук всичко е чудесно и докато не преполови годината, застрахователите са спокойни. Събраният приход покрива всички искове, повечето водачи са направили първите си вноски, но всичко това е само мъртвешката тишина, преди да се излее буреносният облак.

Наемаме паяк за 15 лева, съобщава Стандарт.

Съседски войни за паркинг избухнаха в София. Само за 15 лв. всеки, който не може да изкара колата от гаража заради автомобил пред входа, вече си поръчва паяк. Заринати сме от обаждания, каза шефът на “Паркинги и гаражи” Николай Александров. Тъй като вдигането е скъпо, а паяците – кът, фирмата въвежда тарифа. В момента съседите си мъстят за паркинг с надписи по колата и пукане на гуми. Сега новото отмъщение “паяк” ще струва нерви, разходка на натрапника до наказателния паркинг и такса за престоя там. С гласово съобщение по GSM пък ще паркират софиянци в синята зона след месец. Един час престой ще струва левче.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама