НОВИНИ


Искат отвод на съдията по делото на Цветанов, магистратът не го дава

16 6101 24.01.2014
Искат отвод на съдията по делото на Цветанов, магистратът не го дава

Днешното заседание на Софийски градски съд по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов започна с опровергаване на твърдения за близки отношения на бившия вътрешен министър с наблюдаващия процеса съдия Тони Гетов. "Цветанов не е бил в приятелския кръг на баща ми. Майка ми пък не го е виждала. Агенция твърди, че баща ми и бившият министър се познават от 1998 година, а по това време Цветанов не е бил министър. Освен това за какви ремонтни дейности, извършени от баща ми през 2006 г. се говори, като баща ми е починал през 2003 г.?!, коментира Гетов.



Магистратът пръв поиска изясняване на "близостта му" с Цветанов, която бе внушена от информационна агенция ПИК.  "Приятелство" е повторено в електронната медия многократно, което създава внушения за такова. Друго невярно твърдение е, че след смъртта на баща ми, Цветанов продължава да има топли чувства съм семейството. Това не може да е така, тъй като не го познаваме.

Адвокатът на Цветанов Менко Менков се съгласи, че клиентът му не е обвързан с магистрата, но за да се разсее направеното внушение, го призова да си направи отвод. "Всички ще кажат, той ще бъде оправдан заради приятелството с баща ви.  Ако разпоредите осъдителна присъда, хората самото тогава ще повярват, че няма приятелство. Но ако осъдителната присъда е само заради това, то тогава няма да има справедлив процес", коментира Менков.

В отговор Гетов заяви: "Правил съм си отвод по дело на Софийски имоти, но имаше защо. Един от подсъдимите ми е личен приятел и затова. В случая моят отвод ще бъде проява на малодушие пред обществото". 

Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, който е призован като свидетел, отказа да коментира делото. В отговор на въпрос той категорично отрече да е знаел за тефтерчето на Кирил Рашков. В момента разпитват Георгиев при закрити врати. Сред свидетелите е и Павлин Коджахристов, заместник-директор "Вътрешна сигурност" в МВР. Един от най- важните свидели , бившия шеф на СДОТО Цветан Иванов, няма да бъде разпитан, защото е на хемодиализа в правителствена болница. На днешното заседание са призовани общо пет свидетели.

"Отвод няма да си правя", каза съдия Тони Гетов в съдебната зала. "За първи път видях Цветанов на 28 ноември 2013 г. Публикациите в медиите са внушения за приятелство. Баща ми не е бил приятел с Цветанов. Освен внушенията в статията, има и откровена лъжа, че Цветанов изпитвал топли чувства към семейството след смъртта на Гетов. Ако се отведа, означава, че съм в зависимост от поръчителя на статията. В друго дело съм се отвел заради приятелство", посочи още магистратът.

Софийският градски съд заседава за втори път по делото срещу Цветан Цветанов. Той е обвинен за това, че е отказал да подслушва и следи бившия шеф на ГДБОП във Велико Търново - Орлин Тодоров. Според прокуратурата Цветанов сложил резолюция "НЕ!!!" на общо шест искания за използване на СРС-та, разрешени от окръжен съдия през 2009 година. Обвинението твърди, че с това той не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Орлин Тодоров и други двама тежко престъпление.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама