ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 27 юни

0 4129 26.06.2008
Петъчната преса на 27 юни

Вестниците пишат за суперскъпи военни кораби на опашката за излишъка; за това как Софийска община облажи големите фирми с паркинги; за по-евтините GSM разговори; за глоби за наемане „на черно”.


 

От 1 юли токът ще е с регионални цени, информира Дневник.

От 1 юли електроразпределителните дружества за първи път ще продават тока по различни цени в регионите, които обслужват, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. На закрито заседание вчера комисията одобри новите цени. Средното увеличение на тока ще е с 14% при първоначално предложени 18%, на парното - с 12.9%, а на природния газ - с 5.16%. Най-голямо ще е увеличението за клиентите на германската Е.ON в Североизточна България, където повишението на тока за бита е със 17.36%, а за малките и средните компании с 19.6%. За големите потребители на средно напрежение то е 18.2%. Най-малко ще е поскъпването за клиентите на ЧЕЗ в Западна България, където за бита тарифата се вдига с 12.8%, за малките и средните фирми на ниско напрежение с 11.7%, а за големите - с 12%. Най-скъп ток ще ползват стопанските потребители на ниско напрежение на австрийската ЕVN, които ще плащат с 20% повече.

Телефони, ДДС и акцизи най-скъпи у нас, гневи се Дневен Труд.

Българинът може да е най-бедният в Евросъюза, но плаща едни от най-високите непреки данъци, а мобилните оператори го товарят с най-скъпите тарифи, съобщи Европейската комисия. Според данни на Евростат и Европейската комисия страната ни събира близо 20% (19,4 на сто) от БВП под формата на косвени налози - ДДС и акциз. Средното ниво в съюза е 14,3%. Българските мобилни оператори плащат 0,18 евро, когато прехвърлят разговор към абонат на друг оператор. Средната тарифа в ЕС за това е 0,08 евро. 

И суперскъпи военни кораби на опашката за излишъка, известява Дневник.

Политически и дипломатически фактори най-вероятно ще размразят до дни спряната от три години сделка за скъпите френски корвети за българския военен флот. Военното министерство още през 2005 г. направи търг за четири многоцелеви кораба и избра за изпълнител френската компания "Армарис", но процедурата беше блокирана, тъй като все още няма официален документ за класирането. Политици от ръководствата на трите партии във властта очакват в близките дни Министерският съвет и лично министър-председателят да разпоредят класирането да бъде подписано и така да се даде зелена светлина за сключване на договор с "Армарис" . Вероятно заради сделката ще бъдат взети пари от бюджетния излишък. Раздвижването по смятания за недостатъчно обоснован и прекалено скъп проект - за над един милиард евро, настъпи в навечерието на посещението на премиера Сергей Станишев във Франция. Страната поема председателството на Европейския съюз дни преди да излезе докладът за България. Според политици от мнозинството президентът Никола Саркози изобщо нямаше да приеме Станишев, ако сделката е все така безперспективна. Те коментират, че едва ли и българският премиер, след вече дадените обещания, щеше да тръгне за Париж на 4 юли, без да има какво ново да каже за договора, за който френският държавен главен лично настоя при посещението си в София миналия октомври. Визитата беше малко след освобождаването на българските медици от Либия с активната роля на бившата му съпруга Сесилия Саркози.

Съдът: Не ловят “големите риби”, цитира Дневен Труд.

Няма ефективно разследване за корупция срещу т.нар. големи риби, а обществото проявява все по-голяма търпимост към подкупните. Такива изводи направиха съдии и прокурори на кръгла маса за корупцията по високите етажи на властта. Конкретни случаи и имена не бяха цитирани. 

Ковачки взе ТЕЦ “Бобов дол” за 100 млн. лв., четем в Новинар.

Консорциум “Енергия МК”, в който съдружник е бизнесменът Христо Ковачки, купи на търг с явно наддаване ТЕЦ “Бобов дол”, съобщиха вчера от Агенцията за приватизация (АП). Компанията ще плати директно началната цена от 100 млн. лв., тъй като другият кандидат е отпаднал и не е имало наддаване. Причината, поради която фирмата е изгубила правото си да участва, е, че не е представила документ за внесен депозит – от 5 млн. лв. за участие в наддаването, обясниха от агенцията. Новият собственик на ТЕЦ-а трябва да инвестира 35 млн. лв. в срок от 5 години. Също така компанията се задължава да изкупува минимум по 1,750 млн. тона въглища годишно. Сделката предстои да бъде одобрена и от Надзорния съвет на АП. 

“Биг Брадър” топи трафика, предвещава Стандарт.

Камери ще борят задръстванията в столицата. "Биг Брадър" ще следи за трафика по софийските кръстовища. Подредят ли се повече от десетина автомобила, камерите ще предават сигнала в светофарите. Те пък ще превключват на специален пропускателен режим, който да премахне задръстването. Системата още се разработва и ще тръгне със старта на Центъра за градска мобилност, съобщи зам.-кметът Велизар Стоилов. Картината от камерите ще се предава на голяма разделена на сектори видеостена в центъра. Оператор ще следи най-големите кръстовища като Орлов мост, по бул. "България" и "Цар Борис III". Стоилов получи вчера от холандския посланик резултатите от проучване за интелигентна система за управление на трафика в София. В него е заложено и предложението за координация на светофарите с камери и софтуер. Като начало в София ще бъдат изградени три безконфликтни кръстовища на булевардите "България", "Иван Гешов" и "Цариградско шосе". Системата ще обхване 30 светофара. Центърът пък ще се намира на ул. "Будапеща", където е офисът на "Паркинги и гаражи". 

Софийска община облажи големите фирми с паркинги, съобщава Монитор.

Столичният общински съвет възложи на кмета Бойко Борисов да стартира конкурс за строежа на два подземни паркинга на четири нива на ключови метростанции в София - между хотел „Шератон" и ЦУМ и на булевардите „Черни връх" и „Джеймс Баучър". С 44 гласа "за", формирани от съветниците на ГЕРБ и други опозиционни партии, местният парламент реши водещ критерий за избор на двете фирми изпълнителки на поръчката да бъде опитът им, а не цената, срещу която те предлагат да изградят паркингите. Предложението 70% от оценката на дадена компания да се формират от утвърдеността и опита й, а само 20% - от сумата, която тя иска от кметството за градежа, беше на главния архитект на София Петър Диков. “Това е услуга за по-големите фирми, които имат опит в строенето на паркинги. Те могат да поискат безумно високи цени от общината за работата, която ще извършат. Аз исках 70% от критериите да представлява цената, която компанията предлага, а 20 на сто - опитът є”, коментира пред “Монитор” общинският съветник от БСП Петър Курумбашев. Той беше единственият в залата, който гласува “против”. “Опитът трябва да бъде преместен в критериите за допускане на дадена фирма до участие в конкурса. Иначе не е ясно как ще се определя опитът”, възпротиви се в залата и общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев. Колегата му от СДС Стефан Иванов го подкрепи и заяви, че дори и Светият синод няма да може да направи безпристрастен избор на фирма, защото критериите вече го ограничават. 

Пуснаха Гриша Ганчев да строи в “Натура 2000”, диви се 24 часа.

560 декара гора край каварненското с. Топола бяха извадени вчера от горския фонд с решение на правителството по предложение на вицепремиера Ивайло Калфин. Така предназначението на земята вече може да се променя и да се застрои, обясниха от Министерския съвет. Промяната на статута била нужна за изготвянето на устройствени планове. Така само 21 дни след като министрите бяха отказали, сега пуснаха Гриша ганчев да строи в "Натура 2000".

Брюксел въвежда по-евтини GSM разговори, радва Новинар.

Тарифите за разговори между мобилните оператори трябва да бъдат намалени със 70 процента. Това е записано в проект на Европейската комисия за намаляване на цените при говорене между отделните мобилни оператори, съобщиха вчера международните агенции. В момента, за да може да се свързват абонатите на един телеком с втори, операторите трябва да плащат такса един на друг, което те компенсират с повишение на цената на разговорите между абонатите. Според еврокомисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг таксите трябва да бъдат намалени. По думите на Рединг в България таксата между телекомите е почти девет пъти по-висока в сравнение с другите европейски страни. Еврокомисията планира да одобри проекта през октомври, след което регулаторите във всяка държава трябва да направят план как ще става намалението. Така през следващите три години до 2011 г. таксите трябва да бъдат със 70 процента по-ниски от сегашните, каза още Рединг. Според нея по този начин ще се подобри конкуренцията и ще навлязат нови телекоми на пазара на мобилни услуги. В момента в България таксата за свързване между трите телекома е около 18 евроцента на минута, а в Кипър е 2 евроцента. У нас проектът ще бъде разгледан след около месец, когато приключим с анализа на пазара на мобилните оператори, обясниха за „Новинар” от комисията за регулиране на съобщенията 

Пиар акция развихрила скандала “Яне - Юруков”, разучил е Монитор.

Скандалът между СДС и лидера на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев е плод на пиар стратегия, свързана с водача на сините Пламен Юруков. Шумотевицата около изключването на Янев от парламентарната коалиция ОДС целяла да избистри и втвърди образа на Юруков, като му придаде черти на хард боец за принципни позиции и поборник срещу хора с нелоялно поведение към СДС. Акцията трябвало да послужи и като знак за безкомпромисното поведение на СДС с всички евентуални партньори, с които ще преговаря преди и след предстоящите парламентарни избори. Стратегията била разработена от екип, близък до братята Любомир и Юлий Павлови, заедно с две пиар агенции, свързани с тях - СNR и АПРА. Това съобщиха пред "Монитор" седесари, близки до политическата кухня на лидера Юруков. "СNR подписа договор със СДС, според който ще се заеме с предизборната му кампания", обяви шефката на агенцията Аня Павлова (отскоро съпруга на Юлий Павлов) пред "Монитор". Тя обаче категорично отрече да има пръст в завихрилия се скандал между Янев и Юруков. И уточни, че договорът за съвместната им дейност бил парафиран "преди два дни", т. е. на 24 юни. Същия ден след заседание на Националния съвет на СДС Юруков изненадващо обяви, че лидерът на РЗС ще бъде изключен от парламентарната група на ОДС, заради "подозрения за купуване на гласове" в Сандански и Казанлък. Янев стана официално независим депутат вчера - на 26 юни. Бившият председател на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов и брат му - социологът Юлий Павлов, бяха десните ръце на Стефан Софиянски по време на кметуването и създаването на партията му ССД. Съпругата на банкера и бивша депутатка от НДСВ - журналистката Диляна Грозданова, пък беше политически секретар в ССД, но напусна партията преди парламентарните избори през 2005 г. За имиджа на кмета Софиянски и партията му традиционно се грижеше пиар агенция АПРА на Томислав Цолов и Любомир Аламанов. Цолов се включи в предизборния щаб на СДС по време на местните избори през 2007 г., когато партията издигна общ кандидат-кмет заедно с ДСБ в лицето на Мартин Заимов. 

Парите на светло и ЦСКА в “А” група!, оповестява 24 часа.

ЦСКА ще играе и през следващия сезон в елитната ни група, разреши лицензионната комисия на БФС на спешно заседание вчера. Шампионите можеха да изхвърчат при аматьорите заради финансови неуредици. Условията са, че на шест месеца трябва да се вкарва подробен финансов отчет на всеки лев, който влиза или излиза от клуба. До 4 август трябва да се изчистят няколко допълнителни дълга.  

15 000 лева глоба за работодател, взел работник „на черно”оповестява Дума.

Законът не предвижда санкции за наетия, съгласил се на тази ситуация Глоба от 15 хил. лв. е предвидена за работодател, несключил трудов договор с работник, гласят промени в Кодекса на труда, приети от кабинета. Освен това дейността на едно предприятие може да бъде временно прекратена, ако работодателят плаща част от заплатите “под масата”. Когато се отстранят нарушенията, тогава дейността се възобновява. И в момента се прилага тази практика, но само при нарушения на безопасността при работа. “Не са предвидени текстове за санкции на работника в тази ситуация. Но той като приема тези условия на работа, той се лишава във времето от социалните си права и осигурителните си обезщетения при безработица, при злополука и т.н.”, коментира за ДУМА Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика. Санкции ще има и ако работната седмица надвишава общо 40 часа. Друга промяна в трудовото законодателство е, че бащите ще имат право на 15-дневен отпуск след изписване от родилния дом на бебето им. Освен това те ще могат да вземат отпуск по бащинство. 

За математиката след VII клас трябвали частни уроци, открива "топлата вода" Дума.

Първият от трите варианта на тест по математика бе изтеглен вчера сутринта в МОН за приемния изпит по предмета за гимназиите след завършен VII клас. Изпитният вариант е оцветен в жълт цвят, съдържа 50 задачи - 12 с отворен отговор, а 38 - с четири възможни, от които единият е верен. Мненията на учениците, които около 12 ч. излизаха от изпитните зали, се разделиха. Някои от тях твърдяха, че задачите са били лесни, а според други тестът по български език и литература е бил доста по-фасулски от математиката. Спор се завърза между няколко ученици пред 7 гимназия в столицата дали е подвеждаща задача 41 за трима братя, от които един убил ламята, а двама излъгали кой е извършителят. Очевидно някои се бяха объркали, но другите твърдяха, че условието е напълно ясно и няма никаква неяснота. И децата, и родителите казаха масово, че са ходили на частни уроци, защото без тях не е възможно ученикът да се подготви добре и да бъде приет в желана гимназия. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама