НОВИНИ


Освен ГЕРБ другите ПГ няма да подкрепят предложението на президента

16 5880 30.01.2014
Освен ГЕРБ другите ПГ няма да подкрепят предложението на президента
Десислава Атанасова

Това заяви депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Който иска да купува гласове, пак ще намери начин да ги купува, каза депутатът от ДПС Я. Янков и увери, че в неговия избирателен район не се купували.



Освен ГЕРБ другите ПГ в НС няма да подкрепят предложението на президента за референдум за гласуването, заяви по НТВ Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Припомняме, че Росен Плевнелиев предложи 3 конкретни въпроса: 1.Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? 2.Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? 3.Въпрос: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? 

Президентът заема позиция не като президент, а като партиен лидер, коментира по тази тема Филип Попов от КБ. Задължителното гласуване щяло много да ни отдалечи от европейската практика. Трябва да се промени и конституцията, изреди той. Този референдум бил опит за реабилитация на кодекса Фидосова.

Янко Янков от ДПС каза, че въпросът още не бил обсъден в партията му и не можел да говори от нейно име. Той обаче бил член на комисията Фидосова преди време и когато се поставил този въпрос ГЕРБ били против. Изборният кодекс трябва да мотивира хората да отидат да гласуват, като им дава най-лесната възможност за това и да имат основание да смятат, че гласът им ще бъде зачетен, каза той.

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама