НОВИНИ


Панагюрското съкровище остава на държавата

3 6146 30.01.2014
Панагюрското съкровище остава на държавата

Панагюрското златно съкровище окончателно остава собственост на държавата, реши Върховният административен съд. Магистратите отхвърлиха искането на Стефка Ангелова, която настояваше то да остане собственост на откривателите братя Дейкови и на собственика на земята Георги Топалов.Тя е внук на братята.



Мотивът й беше, че по време на откриването на съкровището земята не е държавна собственост, но според съда няма доказателства за това.

За да отхвърли жалбата, съдът е приел, че Стефка Ангелова не е доказала качеството си на "колекционер" – собственик или държател на културни ценности. Такова качество не е придобивал и наследник й, тъй като е безспорно установено, че на 8 декември 1949 година братята Павел, Петко и Михаил Дейкови са намерили деветте златни прибора известни като Панагюрското златно съкровище, което веднага е било предадено в Околийския народен съвет Панагюрище.

Възражението на Ангелова, че откритието се е намирало в частен имот е подробно обсъдено от съда и е прието, че не е представено доказателство, от което да е видно, че теренът е бил частна собственост и то на Георги Топалов. Съдът е приел за установено от доказателствата по делото, че към 8 декември 1949 г. "керамидарната фабрика "Мерул"" е национализирана; съкровището е намерено от работници "при копаене на пръст в района на тухларницата", "на държавно място", то собствеността на терена е била държавна.

Фактът, че към този момент земята е била с "неуреден статут" или че първият кадастрален и регулационен план на гр. Панагюрище е изработен едва през 1957 г. не променя факта, че мястото към онзи момент е било държавно.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама