ГЛАСЪТ


Поне на 100 г. да се раждаше по един Стамболов!

112 25576 31.01.2014
Поне на 100 г. да се раждаше по един Стамболов!
Стефан Стамболов

"Син на туркиня, полубългарин, полутурчин, недоучил семинарист от Одеската семинария" или "най-способният държавник, излъчен от балканските нации за целия XIX век", или и двете заедно? Във всеки случай добър държавнически пример, който съвременните управници пренебрежително подминават. А не бива!



Стефан Стамболов е роден на 31 януари 1854 г. във Велико Търново. Потеклото му по майчина и бащина линия е от Трявна. Образованието си започва в родния град, по-късно учи в Одеската семинария (1870-1872), която не завършва. Бащата е съзаклятник от Велчовата завера (1835) и съмишленик на Капитан Дядо Никола Филиповски (1853). Самият Стефан Стамболов расте в обкръжението на революционери като Христо Иванов - Книговезеца, Отец Матей Преображенски, Христо Караминков - Бунето и участвува в почти всички прояви на борбата за политическа независимост през 70-те години - член е на БРЦК в букурещ, в Гюргево, изпълнява важна роля в подготовката на Старозагорското (1875) и на Априлското въстание (1876).
 

През 1875 г. съвместно с Христо Ботев издава стихосбирката "Песни и стихотворения". Неговите стихове тогава са по-популярни от Ботевите.
 

Стамболов е сред най-заслужилите и популярни "строители на съвременна България". Особено деен е в разприте между либерали и консерватори още от времето на Учредителното събрание (1879). След 1880 г. става подпредседател, а и председател на Народното събрание. Сравнително дълго време е министър-председател (1888-1894). Има дял в осъществяването на Съединението на Княжество България и Южна Румелия, в контрапреврата през 1886 г. Провежда ярко изразена националистична политика, способствува за укрепване на дипломацията, на икономиката и на държавническата мощ на Отечеството. Влязъл в конфликт с царска Русия и княз Фердинанд и пребит от политическите си врагове, Стамболов умира в София на 6 юли 1895 г.

Ето какво пишат неговите съвременници, като се започне от критичното и жестоко мнение на генерал Пьотр Паренсов:

"Син на туркиня, полубългарин, полутурчин, недоучил семинарист от Одеската семинария, изгонен оттам за нихилизъм, разпространен по това време в Русия, Стамболов не може да бъде разглеждан като „българин“, а още по-малко като представител на българите, като събирателен образ, по който може да се съди за българите. Прекомерно честолюбив и властолюбив,  безпринципен, жесток и сластолюбив, много умен и решителен до крайност, пламенен и красноречив оратор на тълпата, Стамболов би могъл с успех да бъде  в ролята на някакъв прославен с желязната си воля и злоба бандит или пират, въобще такъв деятел, когото вълните на бушуващото море на обществените размирици издигат на върха."

 

Американският историк У. Мънро:

"Стамболов е най-способният държавник, излъчен от балканските нации за целия XIX век".
 

Английският дипломат Дж. Бюканън:

"Аз бих искал в моето отечество да се ражда на 100 години по един Стамболов".
 

Руският вестник „Ново време“:

"Да дава Господ на Русия по-малко приятели като Фердинанд и повече врагове като Стамболов."
 

Английският вестник „Таймс“:

"Стамболов е природен държавен гений, комуто липсва финесът на салонната изисканост за сметка на вродена и бързо развита дарба за държавническо мислене."
 

Френският вестник „Фигаро“:

 

"Стамболов е въплъщение на българската енергия."
 

Накрая цитат и от самия Стамболов:

"Не е ли по-добре за наший народ, не е ли по-разумно за нашата политика, не е ли по-достойно за Княза, правителството и народа, да си гледаме работата без да се унижаваме пред когото и да е, без да признаваме, че един български въпрос съществува, без да чакаме помощ за нашите народни стремления от там, гдето помощта си много скъпо продават?"

Поетът Стефан Цанев е автор на пиесата „Духът на поета”, определена като „смешна трагедия”. Независимо от жанра в нея е изреден приносът на Стамболов като строител на съвременна България! Насред криза! ...Впечатляващо!
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама