НОВИНИ


Петър Кънев предрича: Вотът на недоверие на ГЕРБ няма да успее

13 6389 31.01.2014
Петър Кънев предрича: Вотът на недоверие на ГЕРБ няма да успее

Има смисъл да се иска вот, когато той би довел до някакви положителни резултати. Вотът на недоверие няма да има успех. Явно ГЕРБ се чувстват сигурни в тази тема, защото тяхното управление е било доста силово. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Петър Кънев.


 

Според него в момента има две теми, по които е налице дефицит. „Едната тема е развитието на икономиката, въпреки че сега всички анализи сочат, че сме се отлепили от дъното, а втората, е моралът на управляващите. Напоследък тази тема е особено важна, защото хората вече говорят за морал в политиката, а не толкова за качествата на управление“, подчерта той.

 

Реиндустриализацята е необходима, смята Петър Кънев, защото една държава, без индустрия, е колония. „Ние сме единствената държава в Източна Европа, която е направила всичко възможно, за да унищожи собствената си индустрия. Статистиката сочи, че само 26% от работещите в България са в производствения сектор, почти 70% са в услугите, а останалите са в публичния сектор“, обясни той. Според него ние сме залитнали в много виртуални идеи за бъдещето и затова в момента всяка втора стока, която се продава в Европа, е произведена в Китай. Той продължи, че действията на правителството до момента са само първи стъпки, защото досега усилията му са били насочени основно към приемането на един нормален бюджет с актуализацията и хубавото е, че управляващите са успели да изпълнят и дори да преизпълнят актуализирания бюджет.

 

„В Бюджет 2014 заложеното, като приходна част, е изпълнимо и е време да се започне с реформите. Още повече, че преди Нова година се е получил един неочакван ефект, който показва, че когато държавата и правителството са коректни с бизнеса, той отговаря също с коректност. Било е изплатено почти цялото ДДС на фирмите, в резултат на което са се получили с 220 милиона лева повече данък печалба за три седмици“, заяви зам.-председателят на бюджетната комисия.

 

 „В момента външният дълг на България е в рамките на 17% от БВП, а тази година ще стане около 20%. Всички макроикономисти твърдят, че заеми под 25% от БВП не са опасни. За ЕС може да се каже, че средната задлъжнялост на страните в него е 86%. От взетите от България заеми само един милиард лева ще влязат в потребление, а цялата останала сума отива за изплащането на външен дълг, тоест взимаш едни пари, за да върнеш други, а така външен дълг не се увеличава“, обясни Петър Кънев. 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама