ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ


Гаф: Пиронкова взе цинкова награда вместо златна

1 6917 31.01.2014
Гаф: Пиронкова взе цинкова награда вместо златна
Кметът на Пловдив Иван Тотев връчва пластиката от цинк на Пиронкова Булфото

Пловдивските общинари сгафиха яко при награждаването на Цветана Пиронкова. След завръщането си от Сидни, където Пиронкова спечели първата си титла от турнир на WTA, наградата, която трябваше да й връчи кметът Иван Тотев, беше анонсирана пред медиите като глава на амазонка, реплика на Панагюрското съкровище.



Оказа се обаче, че става въпрос за пластика от цинк в луксозна кутия, авторска изработка на художника Иван Тодоров. Цената й е 900 лв. и се предлага свободно на щандовете на Археологическия музей в Пловдив, Националния исторически музей и туристически обекти, съобщава marica.bg.

Наградата не може да бъде наречена реплика, нито дори копие. По закон копието трябва да отговаря на първообраза в точен размер и е от злато. Репликата също е новосъздадена вещ, която възпроизвежда визуално характеристиките на културната ценност, но задължително се различава от нея по размер - изискването е най-малко с една десета. Копия и реплики се изработват само с разрешение на министъра на културата и имат паспорти.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама