НОВИНИ


ЧЕЗ улеснява клиените си при заплащане на сметките им

3 5446 03.02.2014
ЧЕЗ улеснява клиените си при заплащане на сметките им

Потребителският съвет към ЧЕЗ обсъди начините, чрез които дружеството улеснява клиените си при заплащане на сметките им. Липсата на актуални данни е основна пречка компанията да предупреждава навреме при просрочване на задължението.



Начините и възможностите за улесняване на клиентите да покриват сметките си за електроенергия бяха обсъдени на шестото заседание на потребителския съвет към ЧЕЗ България, което се проведе на 31 януари в София. Участниците в консултативния орган се запознаха с мерките, които дружеството предприема, за да се предотврати натрупването на неплатени сметки. Участниците на потребителския съвет, сред които бяха представители на Българска национална асоциация „Активни потребители“, Федерация на потребителите в България,  гражданското сдружение „СИЛА“ и експерти, се обединиха около необходимостта за своевременно информиране на клиентите, които по различни причини просрочват плащането на сметките си, както и от необходимостта за клиентите от разсрочено плащане на задълженията и улесняване на тази практика.
 

„Правим всичко възможно, за да уведомим клиентите, чийто срок за плащане е изтекъл, и да избегнем прекъсването на електрозахранването заради неплатени сметки - удължихме двойно периода за безлихвено плащане – от 10 на 20 дни, а след изпадане в просрочие изпращаме sms-съобщение на клиентите, които са направили регистрация за тази услуга. Освен товаизпращаме напомнително писмо, обаждаме се по телефона, разработихме и предлагаме гъвкави възможности за разсрочено плащане. Основният проблем е, че много от клиентите не актуализират данните си при нас и усилията ни да напомним за просрочени задължения, не достигат до тях“, каза Зорица Божилова, Ръководител направление "Дългове" в "ЧЕЗ България" ЕАД.

Представителите на ЧЕЗ съобщиха, че през миналата година дружеството е изпратило на клиентите си около 500 000 напомнителни писма, направени са 75 000 телефонни напомняния и са изпратени близо 100 000 sms известия за просрочени задължения.


Специален гост - лектор на заседанието на потребителския съвет бе Рени Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България. Тя разказа какъв е профилът на клиента, който най-често просрочва задълженията си и какви за причините за това. Една от тях е, че сметките са неясни и сложно написани, сподели наблюденията си Рени Миткова. Тя предложи да бъдат положени повече усилия, за да бъдат информирани по-добре младите хора как най-ефективно да управляват своите бюджети, за да не се стига до просрочия.

 

В тази връзка ЧЕЗ представи новата си услуга „Персонален съветник“, който позволява по-гъвкаво планиране на бюджета за електроенергия на домакинствата. Услугата бе въведена през декември 2013 г. като част от пакета с мерки за облекчаване разплащанията на битовите клиенти. Всеки клиент може напълно безплатно да заяви услугите на „Персонален съветник“ чрез попълване на заявление в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. След това служител на дружеството се свързва с тях, за да договори разсрочване на плащането. Представителите на гражданско сдружение „СИЛА“ предложиха услугата да бъде разработена още повече и да може да се заявява онлайн с цел да се улеснят максимално клиентите на дружеството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама