ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 30 юни

0 3770 29.06.2008
Понеделнишката преса на 30 юни

Вестниците пишат за катастрофата, при която загина Дими от "Сленг"; за "ощипания" бизнесмен Людмил Стойков; за социолозите срещу президента; за българите, които смениха родната валута.


 

250 км/ч на мотор убиха Дими от “Сленг”, разказва 24 часа.

38-годишният вокалист и създател на рок група “Сленг” Димитър Еекимов загина върху мотор с 250 км/ч. Жестокият удар с Дими стана на прав участък на магистрала “Хемус” на 7-мия километър в посока Ботевград около 11 часа в неделя. Дими е фучал с над 250 км/ч с 1000-кубиково “Сузуки”. Според очевидец, пътувал с автомобил зад него, изведнъж мощният мотор се отклонил надясно и се забил в мантинелата. При силния удар мъжът излетял на около 30 метра в стръмния скат и паднал до малка рекичка. Японската машина продължила да се пързаля около 350 м на шосето. Свидетели разказват, че рокаджията карал с още трима мотористи. Но никой от тях не спрял след смъртоносното меле.

Ощипаха бизнесмена Людмил Стойков с 1.2 млн. лева, четем в Стандарт.

Комисията Кушлев сложи ръка върху имоти за 1.2 млн. лева на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков. Той беше замесен в афера в източването на 7.5 млн. евро по програма САПАРД. Запорирахме атрактивни недвижими имоти по Черноморието и страната, похвали се шефът на Комисията за незаконно придобито имущество Стоян Кушлев. “Предполагам, че това са лични имоти, някои апартаменти на морето”, коментира Стойков. Предприемачът, чийто бизнес се оценява на над 1 милиард лева, прехвърли повечето си фирми веднага след скандала с европарите. Людмил Стойков бе един от основните спонсори на кандидатпрезидентската кампания на Георги Първанов през 2006 год.

Топченге погва мързеливите полицаи, твърди Монитор.

Новият изпълняващ длъжността директор на Национална служба „Полиция" - главен комисар Красимир Петров, се закани вчера да подгони мързеливите ченгета в системата. "С риск да предизвикам негативизма на някои служители, смея да кажа, че има и такива полицаи, които не си заслужават заплатите. Точно това ще е първото, на което ще наблегна при промените", посочи той. Според комисар Петров важна точка при изпълнението на новите му задачи е възвръщането на доверието на хората.Той обеща да работи за повишаване на вярата в правоохранителните органи, която е била разклатена през последните месеци. "Ще заложа на усилията с колектива, с който работя - с областните директори, с директорите на главни дирекции - да си върнем доверието на гражданите към полицията, защото то в момента е разклатено. През последните няколко месеца е дори много малко. Нашият състав е длъжник на това общество, както и обществото е длъжник на състава. Нещата са взаимносвързани", коментира още Петров. Новият шеф на полицията обясни, че има утвърдена програма на МВР за борба с организираната престъпност и с всички други видове престъпност, по която работи вътрешното ведомство. 

Социолози срещу президента, оповестява Дневен Труд.

Социолози и политолози разкритикуваха остро предложението на президента Георги Първанов за мажоритарен вот. Десетина дни, след като държавният глава обясни идеята си публично, анализаторите проф. Петър-Емил Митев, доц. Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и математикът проф. Михаил Константинов разясниха на кръгла маса защо мажоритарните избори у нас са популизъм. Те се обединиха около мнението, че “избирателната ни система е добра, просто трябва да еволюира”. Според тях при мажоритарен вот ще бъса засегнати партиите от центъра, самата мажоритарна система е консервативна и убива всичко ново, а и чрез нея ще се стигне до изкуствени мнозинства.

"Барометър.инфо": ГЕРБ губи доверие, цитира Дума.

Коалиция между партията на Христо Ковачки, ВМРО и земеделци почти сигурно влиза в следващия парламент, показва проучване Ако изборите бяха днес, пет формации щяха да влязат в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и движение НАПРЕД (ВМРО, "Лидер", Земеделски народен съюз). Това показва изследване на избирателните нагласи на агенция "Барометър.инфо", направено от 23 до 27 юни, с анкетирани 1441 българи. Според проучването доверието в ГЕРБ пада с 1 пункт само за месец и в момента за формацията биха гласували около 20 на сто от българите. "Партията все по-малко се приема като алтернатива на сегашното управление. Явно срастването на ГЕРБ с местната власт не се одобрява от гласоподавателите", коментират социолозите. В същото време обаче БСП запазва нивото на подкрепа от симпатизантите си - около 15 на сто. За първи път коалицията попада в първите пет политически формации, които може да влязат в парламента. Според социологическата агенция така партията "Лидер", която е подкрепена от бизнесмена Христо Ковачки, има реални шансове да попадне в следващия парламент 

Екип от 25 наблюдатели става гарант за обществените поръчки, научил е Дневник.

Офертите на кандидатите за обществени поръчки ще се отварят публично пред всички участници и представители на работодателските сдружения, неправителствените организации и медиите, а класирането по техническите критерии ще се съобщава преди отварянето на ценовите предложения. Това са част от промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които правителството окончателно одобри на подпис миналата седмица и ще внесе в парламента. С промените кабинетът трябва да убеди Брюксел, че ще може да пресече и злоупотребите със средства от европейските фондове.

Българите смениха родната валута, за да купуват недвижимости в евро, информира Пари.

През последните месеци в обществото се оформи мнението, че цените на жилищата са стигнали предела си и купувачите не са склонни да заплащат исканата цена. Данните на БНБ обаче показват коренно различна тенденция. Само за април и май тази година банките са отпуснали 538 млн. лв. за закупуването на имоти в България. Това означава, че 67% от хората, които са придобили имот у нас през тази година, са го направили именно през последните два месеца. Най-странното според анализаторите е различието между очакванията за пазара и случващото се в действителност.

Туристическият бизнес вече не чака, а действа, пише Пари.

Туристическият бизнес вече не чака, а действа. Това казва в интервю за в. “Пари” Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. По думите й хората от бранша са достатъчно инициативни и сами търсят варианти за финансиране на проекти си чрез евросубсидии. Карастоянова съобщи, че бордът става постоянен представител в комитетите за наблюдение на оперативните програми към Министерството на регионалното развитие,екоминистерството и агроминистерството. Виненият туризъм може да помогне да преодолеем проблемите в бранша, свързани с неговата сезонност, да навлезем във вътрешността на страната и да привлечем платежоспособни туристи, допълва още Поли Карастоянова.

Връщат безплатното лечение, радва Монитор.

Лечението ще стане безплатно за осигуряващите се граждани у нас, научи “Монитор”. В тази насока работят представители на управляващата коалиция, ангажирани с изготвянето на правилата, които ще регламентират работата на частните здравни фондове. Ако идеята се реализира, касите ще поемат услугите, които не се финансират от НЗОК, и като изключим задължителните осигуровки и такси като тази при личните лекари болните на практика няма да заплащат каквито и да било допълнителни суми за лечението си, както бе преди 18 години. Два са основните осигурителни модели, на които се е спряло мнозинството. Според по-изгодния за пациента допълващ пакет частните фондове, в които от догодина ще влезе част от парите от осигуровките, ще трябва да осигурят заплащането на услугите, които не се поемат от Здравната каса. Вторият надграждащ вариант предвижда НЗОК и частните осигурители да си разделят клиничните пътеки. Така фондовете ще трябва да поемат например разходите за скъпите операции. Съществува възможност частните каси да съчетават едновременно и двата пакета. 

Вандали изкормили жестоко първата гробница в Странджа, известява Дума.

Жестока вандалщина и огромни разрушения е заварил екипът на археоложката от НАИМ-БАН Даниела Агре на обект край с. Бродилово, община Царево. Разбит е бил зидан гроб от края на IV в. пр. Хр. и намиращата се във втора могила до него тракийска гробница е била буквално изтърбушена, разказа Агре. Иманярите са направили шахта, дълбока 6 м, с разклонения, дървени подпори и стъпала, а най-голямата могила в съседство е била буквално пренесена с булдозер, чиито следи още личали, когато пристигнали археолозите. Стените на гробницата са разрушени, задната е разбита, вероятно мародерите са мислели, че помещенията продължават навътре в могилата, разказа археоложката. Подът и в гроба, и в камерата е разкопан. Според нея по тежките поражения може да се съди, че иманярската група не е намерила нищо и затова е продължила неистово да изтърбушва камъните и земята. Плаках, като видях какво са направили, призна Агре. По сигнал от селото полицията е пристигнала на обекта, но до момента така и не е установила извършителите. Полицаите дори не знаели какво е паметник на културата. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама