ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 2 юли

0 3962 01.07.2008
Пресата на 2 юли

Вестниците пишат за 2-те едри глави, които сами режем; за Кондолиза Райс в София; за това колко точки правят една тройка на седмокласниците; за синодалния старец, признал контакт със службите.


 

Пламен Орешарски: Дори да свалим ДДС, цените няма да паднат “, цитира Дневен Труд.

Анализите сочат, а практиката показва, че намаляването на ДДС не е пряко обвързано с ценовите нива в икономиката, има безброй примери, в това число и в нашата практика”, заявява в интервю за “Труд” министърът на финансите Пламен Орешарски. Неговото твърдо убеждение е, че при евентуално изменение на общата ставка няма да има реакции на цени. Наивно е да се мисли, че големи стокови групи могат да минат на облекчена ставка и това няма да засегне преките дъници, твърди министърът. В интервюто Орешарски се въздържа от прогноза дали парите от предприсъединителните фондове на ЕС ще бъдат размразени.

Сами режем 2 едри глави, оповестява 24 часа.

Шефът на фонд “Земеделие” Димитър Тадаръков и заместникът му Владимир Карамишев, отговорен за проектите по САПАРД, ще си тръгнат сами или ще бъдат поканени да го направят, съобщи неофициално източник от Еврокомисията. Вероятно в сряда земеделският министър Валери Цветанов ще обяви “чистката”, но не като жест към Брюксел, а като обяснение за българите кой е виновен за спрените 264 млн. лв., които трябваше да получим за земеделски проекти. Ако първия път Еврокомисията замрази средствата, но позволи да плащаме на производителите с пари от бюджета, сега и това вече е забранено. Заради недоверието, което има Брюксел към нас, ни изпращат през септември външен одит за проектите и тогава евентуално те ще бъдат размразени.

Кондолиза Райс в София, сюрпризира Стандарт.

Паника скова родните служби за сигурност. Като гръм от ясно небе им дойде новината, че на 9 юли в София изненадващо каца дясната ръка на Джордж Буш – Кондолиза Райс. Телефоните в МВР, НСО, ДАНС и правителството почервеняха във вторник, когато шефовете им получиха депешата: “Конди идва”. Моментално започнаха спешни съвещания за организиране сигурността на държавния секретар, довериха източници от спецслужбите. Три дни преди да кацне, столицата ще се наводни от екипи на Сикрет сървиз. Гостенката ще остане в София само 5 часа. От летището Райс отива направо при Сергей Станишев. Двамата ще разговарят за щатския противоракетен щит.

Кризата за работна ръка превзе и земеделието, съобщава Дневник.

Кризата за работна ръка в България превзема вече дори аграрния сектор, а индустриалците предлагат на МВР да гарантират наемането на чужденци срещу това да се опростят процедурите за това. Земеделието и животновъдството се оказват в застрашителна по размери нужда не само за квалифицирани специалисти. В търсене на по-високо заплащане от България си тръгват дори трактористи. Годишно в 97-те средни училища и техникуми, ко- ито подготвят кадри за селското стопанство, се дипломират около 6500 специалисти, но в най-добрия случай работа намират една трета от тях. „Когато пусна обява за счетоводител, на интервю се явяват поне десетина души, но когато търся тракторист или механизатор, чудо ще бъде да се яви дори един специалист“, обясни крупният зърнопроизводител от Търговище Божидар Митов.

$ 360 млн. пристигат от Ирак, информира Дума.

България получава 360 млн. долара, които са част от дълга на Ирак към страната ни, съобщи вчера заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски. Транзакцията трябваше да бъде извършена около 5 часа нюйоркско време. Призната сума на задълженията на Ирак към нас са 3,51 млрд. долара. Ивановски каза, че България всъщност получава 30% от главницата по дълга си, което в голяма степен покрива разходите по производството на специалната продукция на държавно търговско предприятие “Кинтекс”, заради която е формирано задължението на Ирак. България е първата страна, която постига споразумение за уреждане на вземанията си от арабската страна чрез еднократно издължаване в брой. В края на 2004 година Ирак подписа меморандум с кредиторите от Парижкия клуб за намаляване на своите официални дългове по схема - 80% опрощаване на потвърдените дългове и разсрочване на останалите 20% за 23 години с шестгодишен гратисен период. 

Липсата на евростандарти удря и авиобазите, пише Пари.

Основният проблем, който пречи както на нашите, така и на чуждите компании, които искат да инвестират в българската авиоиндустрия, е, че Брюксел все още не признава сертификатите, издавани от Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация. Това рефлектира не само върху дейността на авиопревозвачите, но и върху модернизацията на техническото обслужване на самолетите.

Бум на инвестициите в малки ВЕЦ, четем още в Пари.

Над 50 млн. лв. са вложени в изграждането на малки ВЕЦ и инсталации за добив на баластра и пясък в Благоевградска област от 2007 г. насам. Парите са основно от банкови кредити и малка част собствени средства, уточниха от Сдружението на производителите на еленергия от възобновяеми енергийни източници. Гарантираното със закон изкупуване от НЕК на тока от частните ВЕЦ-ове и голямото строителство в Югозападния регион стимулират този вид инвестиции. Предприемачите са от местния бизнес, от София, страната, както и от българо-гръцки фирми.

Разпродават болниците на парче, смущава Монитор.

Болниците, които скоро ще бъдат изкарани на тезгяха, ще могат да се разпродават на парче. Такава възможност дават промените на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, които би трябвало да бъдат гласувани от депутатите окончателно тази седмица. Макар че в първоначалния си вариант предложеното от правителството изменение на закона не предвиждаше капитала на лечебните заведения да може да се продава на части, народните представители от мнозинството намериха този вариант за целесъобразен. По този начин обаче се оставя практическа възможност за злоупотреби при раздържавяването на болниците, които предстои да бъдат извадени от забранителния за приватизация списък. Първоначално списъкът включваше около 120 болници, но докато бъде гласуван в няколко комисии на Народното събрание и стигне до пленарна зала в него останаха 66. Ако например приватизаторът прояви апетит единствено към печелившите отделения на здравното заведение, той ще може да ги получи срещу незначителна сума. След това остатъкът от капитала може да се продаде направо на безценица, тъй като е само част от ведомството и то неизгодната за придобиване. 

16 точки на тестовете достатъчни за тройка на седмокласниците, издава Новинар.

16 точки на тестовете по български език и литература и математика след седми клас ще са достатъчни за оценка среден (3). Същият брой точки носеше тройка и миналата година. Статистиката с оценките от изпитите ще стане ясна в петък. Според наредбата за реда за кандидатстване децата трябва да знаят колко са изкарали още в четвъртък. Това съобщи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев след церемонията по награждаването на участващите в Националния конкурс “Млади таланти 2008”.

Синодален старец призна контакт със службите, обявява Монитор.

Митрополит Йосиф, духовният пастир на православните българи в САЩ, в Канада и в Австралия хвърли вчера бомба в едно православно интернет издание - специалните служби са били в контакт с него през времето на дългогодишното служение зад граница. Те са му задавали въпроси, а той е отговарял, защото е бил длъжен. Публикуваното в интернет писмо на Негово високопреосвещенство до българския народ носи заглавие: „Прощавай, български народе!" Владика Йосиф има авторитета на един от най-достойните клирици, превърнал презморската епархия на Българската православна църква в убежище за няколко поколения български емигранти. Всеизвестна истина е, че за разнородните с произхода и политическото си обременение групи българи в САЩ, Канада и Австралия само църквата е сборен пункт, място за срещи и връзка с родината. „Господи, как оцеляхме! Благодаря Ти за милостта!" - възкликва в писмото си дядо Йосиф. През всичките тези години той е бил на прицела на „служителите". Духовното, а и физическото оцеляване тогава за личности с православно мислене и вяра в Бога е подвиг на онази хитрост, за която говори Исус Христос на учениците си: "Бъдете хитри като змии и незлобливи като гълъби" (Мат. 10:16). Това ще рече разпитваният да се старае всячески да отклонява опитите да бъде накаран да оклевети ближния. Макар да не може по закон да откаже да разговаря с представителите на властта. Какво е накарало дядо Йосиф да направи това признание, което предизвиква смут сред вярващи и невярващи? Той не беше депутат, та да го заплашва разкриване на досието му, както това се случи с друг архиерей - старозагорския митрополит Галактион. Името му не се свързва с нищо скандално за съжаление на тези, които изследват под лупа делата на църквата. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама