НОВИНИ


67 млн евро за образование и 72 млн евро за преквалификация - къде са?

5 6026 18.02.2014
67 млн евро за образование и 72 млн евро за преквалификация - къде са?

В духа на приоритетите за новия програмен период, приети от водещите политически лидери съвсем наскоро, няма как да не сме оптимисти. Ще завалят едни милиони и България ще стане земен рай. Практиката с европейските пари до момента обаче сочи друго.



Къде са, например, 67 млн евро за образование и 72 млн евро за преквалификация, отпуснати ни от Европейския социален фонд от 2008 г. до момента?!? Някой българин да е доволен, преквалифициран, по-образован??? Ако да - да живеят европарите! Ако не - къде са те? Защото не са никак малко…. Но нека не бъдем голословни!

Според официалната информация на Европейската комисия " широкомащабната дейност на ЕСФ в България има за цел намаляване броя на учениците, напускащи училище преди завършване на средното си образование, чрез подобряване на възможностите за трудова заетост и подпомагане социалната интеграция сред младежите". Дотук добре, но това е само увод. Най-интересното са данните по проекта "Да направим училището привлекателно за младите хора". МОМН е усвоило 57 058 604 евро, а общият бюджет възлиза на 67 127 769 евро. Обхват: около 330 000 младежи, 1 880 български училища. Интересно, нали? А сега да попитаме родителите- те дали чуха, разбраха, усетиха резултат от "насърчаване на участието в извънкласни дейности и по този начин повишаване интереса и значението, което учениците отдават на времето, прекарвано в училище"??? В същото време през 2014 г. в същата тази България има, и то немалко учебни заведения, които нямат материалната база да провеждат нормално часовете си! Европейско ли е това? Колко и как спомогнаха всичките тези изсипани милиони за благоденствието на образованието ни? Ето как: процентът на хората с трудности в четенето, по математика и по точни науки в България е най-високият в ЕС. В сравнение със страните от ЕС България е на последно място по грамотност на ученици на възраст на 15 г., 41% от децата са под критичния праг на грамотност и т.н.

За съжаление констатациите и статистиките продължават във все същата мрачна насока. А всички знаем, че нивото на образование и състоянието на образователната система имат водещо значение за развитието на страната, тъй като предопределят до голяма степен икономическата активност и производителността, мобилността на заетите, като освен това гарантират поддържането на по-висок жизнен стандарт и качество на живот.

Та….едни близо 57 млн евро от ЕСФ май са се изпарили…. Както и едни други…61 млн евро-тези пък за "даване на възможност на служителите да управляват кариерата си". Въпросната сума е по проектите "Аз мога" и "Аз мога повече", чрез които "всяко заето лице може да кандидатства и да получи ваучер за обучение за основни умения и/или за курс за професионална квалификация-според техните желания и нужди". Справката сочи, че "златното" обучение е обхванало 221 000 служители за периода 2009-2013 г., извършено е в над 540 образователни центрове. Общ бюджет на проекта: 71 581 000 евро. На печелившите -честито! Само да не забравяме и едни други официални данни, някои от които част и от европейски доклади и наблюдения: през периода 2008—2012 г. в България бе наблюдаван един от най-големите спадове в заетостта в ЕС (повече от 8 %) и страната е с най- високия за ЕС процент на неработещи, неучещи и необучаващи се млади хора (22,4 % през 2011 г.). Намаляващото участие на работната сила, високата безработица сред младите хора, несъответствията между търсените и предлаганите квалификации и географските несъответствия, утежнени от силната емиграция и неадекватните пенсии, също са основни въпроси, пораждащи безпокойство предвид на застаряването на населението и т.н и т.н.

Като теглим чертата се оказва, че за образование и преквалификация страната ни (МОМН и Агенцията по заетостта) е "усвоила" нелошата сума от близо 118 млн евро от 2008-ма година насам. И то само от ЕСФ по споменатите проекти. Да ни е честита Европа-та! А ако може някой да ни намери ползите и резултатите от тази инвестиция- жив и здрав да е!

Анализ на Калина Крумова от социалната платформа „Евромайки“
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама