НОВИНИ


Станишев реже АБВ за ПЕС, били турлюгювеч

65 5588 19.02.2014
Станишев реже АБВ за ПЕС, били турлюгювеч
Сергей Станишев

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че дори да се регистрира като партия, АБВ няма никакви шансове да стане член на Партията на европейските социалисти: Нищо не им дава основание да бъдат член на ПЕС. Няма как да стане, съобщи БНР.



Това членството в ПЕС не е лека работа. АБВ се утвърждава като един идеен тюрлюгювеч, който маскира по същество един чисто властови проект. Говори се за социалдемокрация, но наред с това много силни са патриотарските елементи и много други елементи в говоренето.

 

В Брюксел, където в момента работи по новия манифест на ПЕС и предстоящия конгрес на партията, Станишев отхвърли твърденията, че е под натиск да се оттегли от председателския пост в Партията на европейските социалисти: Това са спекулации, които винаги циркулират в задкулисието на политическото и медийно пространство. 

Лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти не е убеден дали в този момент санкции срещу управляващите в Украйна ще бъдат полезни. По повод неофициалните информации, че България, под руски натиск, ще се противопостави на налагането на санкции, Станишев подчерта, че решението ще се вземе в диалог с партиите, които подкрепят правителството. 

Приетата днес декларация от НС във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа има политическо значение за България и за хода на европейската кампания и за цялата обществена атмосфера в нашата страна, каза още Станишев на брифинг пред журналисти в централата на ПЕС в Брюксел. По думите му в последните дни и седмици виждаме една ескалация на остро, разделящо нацията и гражданите говорене и силно използване на националистическата карта в навечерието на европейските избори. „Видяхме провеждането на Луков марш в София, въпреки забраната - възхвала на една личност, която е свързана с фашизма в България и това, че България беше част от коалицията на фашистка Германия. Видяхме нападение в Пловдив над джамия. Чухме говорене в парламента, което е неприемливо и остро осъдително. Виждаме и други събития, които действително задълбочават противопоставянето между българските граждани“, поясни Станишев. Той определи това като е една много опасна тенденция. “Затова беше важно парламентът да заеме позиция, особено днес, в деня на Левски“, категоричен бе лидерът на европейските социалисти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама