НОВИНИ


Германски евродепутат осъжда политизирането на Сметната палата

11 5178 20.02.2014
Германски евродепутат осъжда политизирането на Сметната палата

Германският евродепутат Ингеборг Гресле, член на комисията по бюджетен контрол в ЕП, критикува реорганизацията на българската Сметна палата.


 

„Сегашната Сметна палата с нейните трима членове професионално е на добро ниво, независима е и има мандат до 2017. Сега да бъде преустройвана в политически деветчленен орган, да се зачеркне съответния професионален опит и по този начин да се извършат политически назначения, е сериозна загуба на доверие в тази важна организация ", изтъква Ингеборг Гресле.

 

Според нея, очевидно е, че целта е Сметната палата да бъде направена политически зависима "в страна, за която Европейската комисия отбеляза в последния си мониторингов доклад, че са нужни допълнителни усилия за напредък в борбата срещу корупцията и пълна независимост в борбата срещу организирана престъпност."

 

Германският евродепутат посочва, че България е държава, "в която назначенията на важни държавни постове в последните години се коментират от страна на Комисията като "непрозрачни " и са белязани от "силни икономически интереси". "Ние трябва да се изправим срещу подобно развитие и тяхното въздействие спрямо  еврофондовете", апелира Гресле.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама