Днес е голяма Задушница преди Великия пост. На 22 февруари във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове ще се отслужат помени за покойниците по повод първата голяма задушница за годината.
На Задушница се посещават гробовете на починали близки. За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.
Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.
Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос.
Запалването на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.
Всички задушници през годината са винаги в съботен ден. За една календарна година Задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.