НОВИНИ


80% от новия Изборен кодекс преписан?

9 4755 24.02.2014
80% от новия Изборен кодекс преписан?

5% от избирателите на дадена политическа сила могат да преподредят листите и последният кандидат да го направят първи, заяви по НТВ депутатът от ДПС Четин Казак.



Един евродепутат се избира с над 100 000 гласа, а един депутат от малък район може да се избере с около 10 000 гласа. Затова се допуска на евроизборите да има префернециален вот, каза депутатът от ГЕРБ Светослав Иванов.

 

За първи път ще има преференция на евроизборите и то с реален преодолим праг. Това е нещо, което обещахме на българските избиратели и което след много усилия за 8 месеца стана, заяви Жельо Бойчев, секретар на ПГ на КБ. Той припомни, че за втори път ще участваме в европейски избори с преференция, но преди прагът е бил много висок – 15%. „Сега сме го направили 5%, което за една национална листа е съвсем преодолимо. Между другото предложението на БСП беше за чиста преференция. За съжаление то не получи подкрепа, но за местните и парламентарните избори ще можем да правим тази подредба, но без първото място“, обясни Бойчев.


 Според Светослав Иванов 80% от новия Изборен кодекс е преписан.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама