НОВИНИ


Спрягат проф. Михаил Константинов за шеф на ЦИК

11 5719 24.02.2014
Спрягат проф. Михаил Константинов за шеф на ЦИК
проф. Михаил Константинов Булфото

Дългогодишният член на Централната избирателна комисия (ЦИК) и бивш шеф на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов се спряга за нов председател на ЦИК, твърди "Стандарт", като се позовава на източници от парламента. Математикът е специалист по избори и е сред най-подготвените експерти.



"Той би срещнал и най-широка подкрепа сред партиите", коментираха неофициално депутати. Новата ЦИК ще бъде избрана в 15-дневен срок от влизането на новия Изборен кодекс в сила. Парламентът ще избере председател, двама заместници и секретар на комисията. След това публична процедура ще определи останалите 15 членове, които ще бъдат предложени на президента Росен Плевнелиев за назначаване с указ. Според новите правила мандатът на сегашния състав на ЦИК ще бъде прекратен с встъпването на длъжност на новоизбраните членове.

"Новият Изборен кодекс може да не е достатъчно радикален, но е най-доброто правено досега", заяви и зам.-шефката на парламента и председател на изборната комисия по изготвянето на закона Мая Манолова. Тя отбеляза, че "това мнозинство в парламента е най-смелото досега, защото за първи път хората ще имат възможността да пренареждат листите с кандидати". "След европейските избори ще чуем добри думи за новите изборни правила", коментира още Манолова пред bTV. "Промените са съществени, не са самоцелни - те гарантират честен вот и активно участие на гражданите, защото те ще знаят, че има смисъл от техния глас, вотът ще бъде отчетен правилно", посочи още зам.-председателят на парламента. "Хората за първи път ще могат да преподреждат листите", каза още Манолова по темата за преференциалния вот.

От БСП и ДПС неофициално коментират и евентуалното вето на Плевнелиев по изборния закон. Днес Изборния кодекс ще бъде изпратен в Президентството. Ако държавния глава забави закона в позволения 14-дневен срок, то тогава влизането в сила на новите правила ще са буквално на косъм, притеснено пресмятат червени. По стария Изборен кодекс пък крайната дата за официалното обявяване на изборния ден е 10 март, коментираха още соцдепутати.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама