ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 4 юли

0 3687 03.07.2008
Петъчната преса на 4 юли

Вестниците пишат за взривилата ни далавера; за държавата по бели гащи след взрива; за това кой спаси живота на пазачите; за нефта, преминал и поредната летва; за припадналите в Бургас от жегите.


 

Взрив – държавата по бели гащи, заключава Дневен Труд.

Експлозия в барутен погреб сбара държавата ни по бели гащи. Не щото гръмна по време, когато повечето нормални хора са в кревата. Ами понеже за сетен път се оказа, че властта в тая държава с години е спала, бляла и мижала. Че е пръстъпно хиляди тонове боеприпаси да се държат в рамките на населено място – това го знае всяко дете. И нашите генерали го били знаели. И уж предупреждавали. Ама уж нямало пари. А за хеликоптери и самолети, които не летят, и за фрегати и корвети, дето няма къде да плават, милиони има. Стотици милиони. Но най-срамното, което лъсна, е, че при криза България няма ни готов план за реакция, ни лидер. Хеле пък единно действие на всички власти, гласи коментарът на Труд.

Осколка удари пистата на летище София, доописва Дневен Труд.

Невъобразим хаос обзе летище София след взривовете във военния склад на Челопечене. Отменени или забавени бяха 101 полета от и до столицата. Сградата на аерогарата се разтресе жестоко още при първия взрив в 6.30 часа, а пасажерите от многото сутрешни полети се разбягаха на посоки. Тогава слуховете превзеха летището – имало терористичен акт, самолет се блъснал в сградата, военните хвърлили погрешно бомба при учение и т.н. Пътниците от няколко самолета, които вече бяха качени на аеропланите, около 7 часа бяха свалени обратно, а два часа по-късно цялото летище беше отцепено с полицейски ленти. Причината бе, че в близост до пистата за рулиране е паднала част от снаряд.

„Шок и ужас“ край София, оповестява Дневник, позовавайки се на Frognews.bg.

Взривовете на боеприпаси във военния склад край Челопечене, които разтърсиха София и по чудо се разминаха без жертви, може да сe окажат опит за разчистване на терена за приватизация. Това е една от основните версии, по които работи военната прокуратура, научи „Дневник“. От март базата е обявена за ликвидация и в момента се управлява от ликвидатори. Военното министерство отказа да съобщи кои са те. Според сайта frognews фирма, свързана със сочения от полицията за наркобос Златомир Иванов-Баретата, е имала договор с военните за опразване на складовете. Работници на „Алмаде“ изнасяли тонове снаряди от склада и за случващото се е уведомена прокуратурата. Източници на „Дневник“ от държавното обвинение потвърдиха, че от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), към която сега е военното контраразузнаване, са получени няколко сигнала за злоупотреби с боеприпаси, включително и за поделението в Челопечене. По принцип докладите на военното контраразузнаване се получават и от президента и военния министър.

Далавера ни взриви Умишлен палeж, преразказва Стандарт.

Това е най-страшната версия за апокалипсиса край София, която разследват военните. Взривовете не спряха 14 часа, парче снаряд затвори цял ден летището. Паника подлуди столичани, които гадаеха какво става. Складът е нарочно взривен, за да се прикрие гигантска афера с муниции, твърдят криминалисти. Експлозията станала само няколко дни след като е започнало разследване срещу командира на поделението в Челопечене Мирослав Тошев за нарушение при търговията с боеприпаси.

Взривовете заради наводнение, добавя 24 часа.

Наводнението преди две години е най-вероятната причина за мощните взрвивое, които паникьосаха софиянци. Основна версия за аварията е самовъзпламеняване на корозирали взриватели, които след това на принципа на верижната катастрофа водят до голяма експлозия. Корозията била предизвикана от наводнението на складовете преди две години. Втората е човешка грешка -–примерно нерегламентирано боравене с електроуреди. Третата е умишлен палеж с цел прикриване на големи липси. Който дишал край взрива, до утре да провери белите си дробове Хората, които са били в района на взривовете на боеприпаси край Челопечене, е добре да се консултират с лекар. Азотният окис, отделян при експлозиите, може да причини до 48 часа белодробен оток. Това каза проф. Никола Александров, токсиколог във Военномедицинска академия. Невъзможно е при такива взривове да няма пострадали, но никой не идва, каза доц. Маргарита Гешева, зам.-шеф на токсикологията в “Пирогов”. В болницата прегледаха само един обгазен и двама порязани от паднали стъкла.

Куче спаси живота на пазачите на склада, четем в Новинар.

Чудовищният взрив в склада за муниции край Челопечене, който вчера изтръгна от съня 3 милиона софиянци, не е взел жертви заради кучето на военната база, научи „Новинар”. Около 6.20 часа то започнало да скимти и да се върти нервно. Един от четиримата охранители на складовете се усъмнил, че има нещо нередно, тъй като поведението на кучето било необичайно. Минута по-късно усетил дима от разразилия се пожар. Обадил се по радиостанцията на колегите си, които успели да излязат извън пределите на базата. Минута преди 6.30 ч избухнал първият, по-слабият взрив. Вторичният трус обаче разтърси цяла София и причини щети за милиони.

Нефтът премина и летвата от 146 USD, осведомява Пари.

Петролът за пореден ден успя да се извиси до 146 USD за барел, като тон за възходящия тренд дадоха щатските пазари в четвъртък вечерта. Възходът според анализаторите се дължи на по-ниските запасите от черно злато на САЩ и ескалирането на геополитическото напрежение в Иран, Либия и Ирак.

30 души за ден припаднаха в Бургас от жегите, съобщава Дума.

За ден 30 души са припадналите от жегите в Бургас. Това съобщи за БГНЕС д-р Нигохос Топузян, завеждащ спешно приемно отделение към многопрофилната болница за активно лечение в града. На всички им е оказана първа помощ на място, а по-тежките случаи са хоспитализирани в неврологично и кардиологично отделения към МБАЛ - Бургас. Повечето от колабиралите са възрастни хора, но има и деца, които са били на плажа. Д-р Топузян уточни, че основната причина за колапсите е дехридацията (обезводняването). От спешното предупреждават хипертониците и тези с хронични болести на сърцето и сърдечната система да избягват прякото излагане на слънце.  

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама