НОВИНИ


Газпром размаха пръст на Украйна

13 5583 02.03.2014
Газпром размаха пръст на Украйна

Руският газов гигант „Газпром” заплаши Украйна, че ще отмени намалението на цената на природия газ, ако страната не погаси натрупания до момента дълг от 1,55 милиарда долара. Това заяви официалният представител на „Газпром” Сергей Куприянов и допълни, че при това положение компанията може и да не запази действащата сега отстъпка, съобщава БНР.



„Ние имаме добри отношения с Украйна и транзитът върви нормално, но те трябва да си платят за газа“, е посочил представителят на руската компания.

В края на миналата година отстранения от длъжност украински президент Виктор Янукович и руският президент Владимир Путин се договориха за чувствително намаление от 404 на 268 долара за хиляда куб. метра.

Преференциалната цена подлежи на предоговаряне на всеки три месеца и, ако няма споразумение, в действие влиза старата цена. Русия освен това взе решение да отпусне на Украйна заем от 15 милиарда долара, но изпълни само първия транш от 3 милиарда. Според „Газпром”, тези пари са били предназначени именно за погасяване на газовия дълг.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама