АРТ ДЖУНГЛА


"Вълкът от Уолстрийт" си тръгна гладен от оскарите

5 8593 03.03.2014
"Вълкът от Уолстрийт" си тръгна гладен от оскарите

Противно на очакванията лентата на Мартин Скорсезе "Вълкът от Уолстрийт" остана без нито една награда. "12 години робство" грабна статуетката за "Най-добър филм" на 86-тата церемония по връчването на наградите "Оскар". Филмът донесе награда и за "Най-добра поддържаща женска роля" на дебютантката Лупита Нионго и за сценарий по книгата на Соломон Нортръп.



Филмът "Гравитация" на режисьора Алфинсо Куарон грабна 7 награди - режисура (за самия Куарон), операторско майсторство, монтаж, музика, визуални ефекти, звук и звуков монтаж.

"Клубът на купувачите от Далас" отнесе награди за главна и поддържаща мъжка роля за Матю Макконахи и Джаред Лето, както и за грим и прически. Макконахи, отслабнал с 30 килограма за ролята си на болен от СПИН, отдаде почит на личности в живота си, научили го колко важна е благодарността и кои са герои. "Моят герой съм аз след 10 години - каза той. - Няма да постигна всичко това, но той е онова, към което трябва да се стремя."

Първата награда по време на церемонията бе връчена на Джаред Лето. В речта си при получването на отличието, актьорът засегна актуални теми като случващото се в Украйна и Венецуела, както и свърза темата на самия филм с подкрепата си за хората, стравали жертва на дискриминация като болните от СПИН.

Кейт Бланшет отнесе "Оскар"-а за главна женска роля ("Син Жасмин"), побеждавайки Мерил Стрийп, Джуди Денч, Сандра Бълок и Ейми Адамс.

Шоуто, излъчвано в 225 държави, се проведе в "Долби тиътър". Водеща бе Елън Дедженерис. Темата на церемонията бе "Героите". Традиционно бе отдадена почита на напусналите ни през изминалата година холивудски актьори и кинодейци - Джоан Фонтейн, Питър О‘Туул, Шърли Темпъл, Филип Сиймор Хофман, Харолд Реймис, Пол Уокър и други.

За "най-добър чуждоезичен филм" бе обявен италианският „The Great Beauty" на Паоло Сорентино. Спайк Джоунз взе наградата за оригинален сценарий за "Тя". "Замръзналото кралство" се пребори за анимация и песен. "Великият Гетсби" бе отличен в категорията за сценография и костюми.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама