НОВИНИ


Г-7, ЕК и Европейският съвет осъдиха Русия за намесата в Украйна

7 6011 03.03.2014
Г-7, ЕК и Европейският съвет осъдиха Русия за намесата в Украйна

Лидерите на държавите от Г-7 (Канада, Франция, Германия,Италия, Япония, Великобритания и САЩ), както и председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет разпространиха обща декларация, в която осъждат Руската федерация за нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.



Те отбелязват, че действията на Русия са в противоречие с нейните задължения по Хартата на ООН. Призоваваме Русия да решава всякакви съществуващи въпроси с Украйна от областта на сигурността и човешките права чрез преки преговори и/или чрез международни наблюдатели, или под егидата на ООН, или на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, се посочва в декларацията.Готови сме да подкрепим тези усилия, допълват лидерите.

 Те призовават всички засегнати страни да проявят възможно най-силно въздържание и отговорност, за да бъде постигнат спад на напрежението. Лидерите отбелязват, че действията на Русия противоречат на принципите и ценностите на Г-7 и Г-8.

 Затова засега решихме да преустановим участието си в подготовката на насроченото през юни заседание на Г-8 в Сочи, докато обстановката не се промени, така че Г-8 да може да приеме смислени решения, се посочва в текста.

 Обединени сме в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за правото на страната да определя сама собственото си бъдеще. Ще подкрепяме усилията на Украйна да възстанови единството, стабилността, както и политическото и икономическото здраве на държавата. Ще подкрепим Украйна в преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) за нова програма и за прилагането на реформи.Помощта от МВФ ще бъде ключова за осигуряването на допълнителна помощ от Световната банка, други международни финансови институции и ЕС, се посочва в изявлението.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама