НОВИНИ


Йовчев: Заплаха за сигурността ни ще е спиране доставките на газ през Украйна

28 5357 03.03.2014
Йовчев: Заплаха за сигурността ни ще е спиране доставките на газ през Украйна

"Има заплахи за сигурността на България", призна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти в Брюксел по повод на ескалацията на кризата в Украйна. "В дългосрочен план засега е трудно да се правят прогнози, тъй като процесите са многопосочни. В краткосрочен план най-сериозната заплаха е да настъпи нарушение на доставките от газ", допълни той.



Според него съществуват и възможности за затруднения при доставката на стратегически суровини за България през Украйна, включително на ядрено гориво, каза още Йовчев пред български журналисти в Брюксел. Вицепремиерът участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, което се проведе в понеделник.

 Всички останали заплахи са или с минимална степен на вреда за националната сигурност, или с ниска степен на вероятност, смята министърът, който, преди да оглави вътрешното министерство, бе в ръководството на ДАНС.

 Следим обстановката, поставени са задачи на разузнаването и контраразузнаването, непрекъснато се обменя информация, за да може при промяна в обстановката да реагираме своевременно, поясни вицепремиерът.

 Той коментира, че кризата в Украйна е изключително тежка. "Очаква ни сравнително продължителен период, в който няма да бъде постигнато устойчиво решение. Без необходимите действия за успокояване на обстановката е възможно да има трайни последици в регионален, а дори и в световен мащаб", каза министърът.

 В отговор на въпрос дали се взима предвид присъствието на руски граждани у нас на фона на събитията в Украйна, вицепремиерът посочи, че повечето от чужденците, които купуват имоти в нашата страна, са с профил, за който не може да се каже, че представлява или създава заплаха за сигурността на България.

 Към населението с български корени в Украйна не можем да се отнасяме по същия начин, както към бежанците от Близкия изток или други части на света, към тях трябва да имаме по-различен подход, заяви Йовчев в отговор на въпрос.

По неговите думи засега у нас няма готовност за прием на бежанци от Украйна, защото никой не е очаквал ситуацията да се развие в такава посока. Ще започнем да работим по такива варианти, досега няма данни, че може да се очаква такава вълна към България, допълни Йовчев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама