СВЯТ


"Газпром" спира евтиния газ за Украйна

11 6292 04.03.2014
"Газпром" спира евтиния газ за Украйна

"Газпром" реши да отмени, считано от април, преференциалните цени на газа за Украина, съобщи председателят на управителния съвет на руския газов гигант Алексей Милер, цитиран от ИТАР ТАСС.



На среща с руския премиер Дмитрий Медведев Милер е заявил, че Украйна не спазва задълженията си по договора. Общият размер на украинския дълг е 1.529 млрд. долара. Украйна е платила 1.3 млрд. долара, което е под 50% от доставките за миналата година, е казал Милер.  

Премиерът Медведев е оценил решението на "Газпром" като напълно правомерно. "Който не плаща доставените стоки, трябва да знае, че ще понесе всички неблагоприятни последици, включително и отмяната на постигнати по-рано преференции", е казал руският премиер.

По поръка на Медведев Министерството на финансите ще проучи дали да отпусне на Украйна кредит от 2-3 млрд. долара, с които Киев да се разплати за получения газ. Ще бъдат взети обаче предвид "текущите усложнения и всички противопоказания, свързани с ниския кредитен рейтинг на Украйна, както и други аспекти от двустранното сътрудничество".

Властите в Киев вече обясниха, че дългът е натрупан от предишното управление и те не могат в кратки срокове да се разплатят, но продължават да плащат и в близките дни са готови да преведат 400 млн. долара.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама