ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 7 юли

0 3693 07.07.2008
Понеделнишката преса на 7 юли

Вестниците пишат за взрива, покрил афера за 90 млн; за БГ правителството - най-неефективното в Европа; за глобите на депутатите; за падането на цените; за бала на кандидат-гимназистите.


 

Взривът покрил афера за 90 млн., разкрива Стандарт.

Двама големи играчи са си разделили 90 млн. лева печалба от взривеното поделение край Челопечене. Това разкриха за "Стандарт" източници от военното контраразузнаване. Бизнесмените са печелили с връзки повечето търгове за преработка на стари боеприпаси. Десетина техни фирми са взели 30 000 от общо 51 000 тона боеприпаси, продадени от военното ведомство от 2005 г. досега. Освен чистата печалба по 3-4 лева на килограм преработени снаряди и куршуми двамата играчи пълнели джобове и с незаконен трик. Поделението в Челопечене не разполагало с везна и затова арсеналът се теглел в съседен склад за скрап. Там всеки 10 тона метал били изписвани като 7. За аферата се разследва командирът на поделението в Челопечене майор Митов. 

Правителството ни най-неефективно в Европа, съобщава Дневен Труд.

Това показват данните от доклад на Световната банка, включен в изследване за българската икономика в средата на 2008 г. България и Румъния са страните в ЕС с най-неефективно държавно управление. Основната причина за това била, че правителството не можело да реформира съдебната система и да овладее корупцията. Въпреки че брутният вътрешен продукт в България е нараснал със 7 на сто през първото тримесечие на т.г. (заемаме трето място в ЕС по този показател), продължаваме да сме най-бедните в общността, показва анализът “Макро уоч”. С по-лоши показатели е единствено Македония, докато кандидат-членките Турция и Хърватия ни изпреварват по покупателна способност на населението. Според водещите икономисти, подготвили анализа, страната ни има резерв да регистрира още по-голям икономически растеж, въпреки че досега никога не са отчитани толкова високи темпове през първото тримесечие на годината. Засега световната икономическа криза не е засегнала сериозно България, както някои други европейски държави. Естония и Дания вече са в рецесия, докато банките у нас не са спрели да кредитират заради силната конкуренция помежду им, смятат икономистите.

Проекти за 65 млн. лв. са заложници на спорове между властите, осведомява Дневник.

Спорове между Столичната община и транспортното министерство забавят няколко ключови проекта в София за над 65 млн. лв. Сред тях са изграждането на интермодалния терминал за товари, ремонтът на Централна гара и строежът на пътя от бул. "Брюксел" до новата сграда на летището. Общинарите и министерството взаимно се обвиняват кой е виновен и обещават нови срокове за разрешаване на проблемите. Проектът за терминала за комбинирани превози, който ще бъде разположен между района на "Подуяне" и гара "Разпределителна", вече закъснява с шест месеца, защото общината още не е одобрила подробния устройствен план. Това не позволява да бъде издадена виза за проектирането му. Проектът, който се финансира от оперативната програма "Транспорт", е за 29 млн. евро.  

Над 100 000 лева глоби отнесли депутатите, оповестява Монитор.

Над 100 хиляди лева глоби са отнесли депутатите ни през 2007 година. Това сочат данните от отчета за изпълнението на бюджета на Народното събрание за миналата година. Удържаните суми от заплатите на народните представители за 360 отсъствия от пленарната зала са 75 970 лв. Глобите от неприсъствие в заседания на парламентарни комисии пък се равняват на 42 977 лв. Те се отнасят за 227 отсъствия. Орязването на заплатите е почти същото в сравнение с 2006 година. Тогава за кръшкане от парламента от депутатски глоби НС е отчело близо 77 000 лева. За сметка на това пък отсъствията са били много повече - над 1200. “Не мога да кажа дали тези пари са много или малко. Според мен сумата би могла да бъде и много повече, защото продължава порочната практика за гласуване с чужди карти. И в полезрението на фотосите попадат точно хора, които уж най-много роптаят срещу това. Колегите не идват редовно и на заседания на парламентарните комисии, въпреки че там отчитаме присъствие срещу личен подпис”, коментира депутатът от БСП Надка Балева. От ДСБ бяха категорични, че сумата е символична, защото отсъствията на депутатите са много повече. “Глобите са прекалено малко. Има няколко човека в парламента, които изобщо не идват на работа, но това не се регистрира. Дневно отсъстват поне по 50 души, направете си сметката”, коментира тъмносиният депутат Евгени Чачев. Мартин Димитров от СДС също заяви, че голяма част от народните представители се отнасят несериозно към работата си и в парламентарни комисии. “Не казвам депутатите да стоят по цял ден в пленарната зала, но избирането им от народа е морален дълг. Все пак парламентът е ключовото място, където се коват законите”, допълни Димитров. 

Депутати: Прокуратурата може да се самосезира за неверни имотни декларации на политици, цитира Дневник.

Институциите си прехвърлят топката кой трябва да върне едно изречение във формулярите на декларациите на държавници и политици пред Сметната палата, отпаднало през 2004 г., за да може да им се търси наказателна отговорност за неверни данни. Въпросът стана актуален миналата седмица, когато се видя, че лидерът на ДПС Ахмед Доган обявява със закъснение имоти. В предишния парламент като приложение към закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, депутатите са гласували образците на имуществените декларации, от които е отпаднало изречението "Известно ми е, че за неверни данни нося наказателна отговорност по реда на чл. 313 от Наказателния кодекс". Тази поправка е одобрена от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по предложение на Нина Радева, тогава депутат от НДСВ, направено без мотиви между първо и второ четене на поредните поправки в закона. С отпадането на това предупреждение обаче няма как да се търси наказателна отговорност за подаване на неверни данни, тъй като информацията до Сметната палата става с уведомителен, но не и с удостоверителен характер, каквото е изискването за пряко приложение на чл. 313 от НК, обясниха преди време и от прокуратурата. 

Икономисти искат 15% ДДС, твърди Дневен Труд.

Шоково намаление на осигуровките, на ДДС и на други държавни такси предлагат някои от водещите икономисти у нас. Сред тях са Георги Ангелов и Георги Стойчев от “Отворено общество”, Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии и Лъчезар Богданов от “Индъстри уоч”. Излишъкът за първите 5 месеца е толкова голям, че осигуровките могат да бъдат радикално намалени. Вместо сегашните 34% могат да паднат на 10%, категоричен е Георги Ангелов. Според него паралелно с това заплаха за бюджета няма да има, дори и да се намалят ставките по други налози. Най-добре е още сега осигуровките да станат 10%, а от 2008 г. и ставката по ДДС да падне до 15%, категоричен е икономистът. 

Двуцифрена инфлация е изключена, смята Дума.

Според икономиста Георги Прохаски, който е съпредседател на Центъра за икономическо развитие, инфлационният скок от миналата година не може да се повтори и не е възможно в края на годината да имаме двуцифрена инфлация. Очакваният растеж на БВП за тази година е със средна стойност 5,9 на сто, а инфлацията може да достигне до 9%. Българската икономика е отбелязала за първите шест месеца на годината рекорден икономически растеж от 1998 г. насам от 7 на сто. Това e отбелязано в доклад за състоянието на икономиката, представен вчера от експерти. По-голямата част от българите - 80%, са с нагласата, че инфлацията ще се запази такава, каквато беше миналата година. Според Георги Прохаски през лятото ще станем свидетели на дефлация. Георги Ангелов от “Отворено общество” прогнозира, че поскъпването на живота през 2008 година ще бъде около 9%. 

Цените падат, съобщава Стандарт.

Цените на всички храни са тръгнали надолу през юни. Малко преди да ни удари цунамито с по-високите сметки за ток, парно и газ, зарзаватът поевтиня. През миналия месец сме давали по-малко пари за всички плодове и зеленчуци, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Най-голям спад - с 41%, е регистриран при оранжерийните домати. Цената на зеления пипер намалява с 28%, на черешите - с 22%, на ягодите - с 31%, и на бананите - със 17 на сто. Цената на краставици и на ябълки е с около 7-8% по-ниска през юни спрямо май. При млечните произведения се наблюдава стабилизиране и леко намаление на цените на едро. Кравето сирене през юни е с 3 на сто по-евтино спрямо предходния месец, а цената на кашкавал "Витоша" е без промяна и се стабилизира на ниво 9,03 лв./кг. Яйцата поевтиняват с 2 ст., или 12 на сто. Брашното също малко е поевтиняло (с 3 на сто), а олиото, което досега държеше рекорда по скъпотия, на едро се задържа до 3,26 лв./литър. Дефлация през летните месеци прогнозираха макроикономисти. Причината е очакваната добра селскостопанска реколта. Цените на стоките ще намаляват, но подобна тенденция при горивата няма да се наблюдава. Това посочиха от "Отворено общество", които представиха прогнозите си за макроикономиката до края на годината. 

Строители се мръщят на 3 бона заплата, информира Новинар.

Кадърните строителни работници в столицата и големите градове не хващат инструментите за по-малко от 3000 лв. на месец, въпреки че според официалните данни заплатата на един работник е около 300 лв. Дори строители, които нямат нужната квалификация, се мръщят на 1000 лв. възнаграждение. В момента има сектори, в които се предлагат много високи заплати, но не достигат подготвени кадри, което се очертава сериозен проблем за икономиката. Това коментира за "Новинар" Георги Ангелов, старши анализатор в “Отворено общество”. Заради бума в строителството имало и недостиг на заварчици. Затова професионалистите в тази област не се навивали да работят за по-малко от 1000 лв., въпреки че официалното възнаграждение на специалистите е в пъти по-ниско. В момента много фирми не могат да си запълнят свободни щатове на високи длъжности и са принудени да обявяват космически цифри за заплата, за да привлекат финансисти от други компании. Заради липсата на подготвени служители в някои дружества предлагат месечно възнаграждение 4000-5000 лв. 

Приемат момчета с бал 31, момичетата - поне с 32, изчислява Монитор.

Общ бал от 31 за момчетата и 32 за момичетата ще се окаже достатъчен за влизане в едно от елитните училища на столицата през 2008 година. Това показа проверка на "Монитор" след сравнение на обявените за прием бройки от шест елитни училища в София и статистиката за успеваемостта на изпитите по български и математика, обявена от Столичния инспекторат по образование. 91 НЕГ, Първа АЕГ, 9 ФЕГ, 164 ИЕГ, 133 СОУ и НПМГ са обявили прием от общо 1030 места за учебната 2008/2009 година. Половината от тях или 515 бройки са за момчета и още толкова са отделени за момичета. Статистиката на Столичния инспекторат по образованието показва, че момчетата са бал над 31 са 366, а момичетата с бал по-висок от 32 - са 271. При въртележката за места, която настава след първото класиране, учениците с тези резултати ще влязат в едно от елитните училища на София. През 2007 година максималният бал за прием в 91 НЕГ е бил над 35 за момчета и над 35,4 за момичета. В другите училища топрезултатите са били над 34 за момичета и над 33 за момчетата. 

Катастрофите през лятото се увеличиха с 25%, установява Дума.

Това каза секретарят на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата полк. Алекси Стратиев. През август има най-много жертви на пътнотранспортни произшествия, сочи статистиката за периода 1990-2007 г. Средно през този месец загиналите са 119, каза полк. Стратиев. Той допълни, че през юли, септември и октомври загиналите са също над сто души месечно - съответно по 111 загинали, 113 и 112. През летните месеци жертвите на катастрофи са най-много. Най-малко хора загиват през февруари, като през този месец средният брой на жертвите през последните 17 години е 60, каза полк. Стратиев. Той допълни, че средно годишно загиват по 1101 души Поредната жертва на пътнотранспортно произшествие вчера стана 35-годишен мъж. Той загина при катастрофа между селата Омарчево и Питово, област Нова Загора. Пострадали са още петгодишно дете и три жени.  

Frognews.bg

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама