НОВИНИ


Институти към БАН на прага на фалит

11 6849 06.03.2014
Институти към БАН на прага на фалит

Три института и печатницата на БАН са пред фалит, алармираха членове на Управителния съвет на академията. Застрашени са институтите по екология, ядреният и този по експериментална морфология, патология и антропология.



Причините са различни, но в дъното на всичко е фактът, че от години академията работи под финансовия праг, нужен за съществуването й. Бюджетът за т.г. е 72 млн. лв., с които се плащат само заплати. Един професор в академията взема средно 715 лв., а вчера в някои от институтите е получено съобщение, че възнагражденията ще бъдат намалени с по 100 лева, пише "Труд".

В екоинститута директорът Вълко Бисерков е отстранен, защото е плащал с пари от международни проекти сметките за ток, парно, вода и т.н., което е незаконно. В ядрения институт преди години бюджетът бе орязан с 2 млн. лв., но дейността не е намалена. В този по експериментална морфология преди 2 година счетоводителка задигна около 300 000 лева, които още не са върнати, но междувременно е натрупан дълг от още толкова. “В издателството тепърва правим проверки, за да видим защо има натрупан дефицит”, каза зам.- председателят на БАН чл.-кор. Николай Милошев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама