АРТ ДЖУНГЛА


Страсбург ще решава съдбата на Панагюрското съкровище?

0 6628 07.03.2014
Страсбург ще решава съдбата на Панагюрското съкровище?
Панагюрското златно съкровище Булфото

Двама от наследниците на откривателите на Панагюрското златно съкровище се заканиха да сезират Европейския съд по правата на човека. Павел Цветанков и Стефка Ангелова са се запътили към съдебната зала в Страсбург.



Цветанков и Ангелова са сред десетината роднини на братя Дейкови, които през 1949 година намират златото и го предават на музея в Панагюрище. Цветанков и Ангелова атакуват отказа за регистрация на Панагюрското златно съкровище като частна колекция от страна на министъра на културата.

Според наследниците държавата го е присвоила незаконно. И двамата твърдят, че имотът, на който е намерено съкровището, никога не е одържавяван, никога не е сменял собственика си и до момента е частна собственост.

На вчерашните заседания на ВАС и двамата представиха нови документи, съобщава „Стандарт“. Сред тях са справки от поземлените регистри на община Панагюрище с кадастрални карти и скици включително всички данъчни декларации на хората, които са собственици на имота.

В края на януари тази година 7-членен състав на ВАС отхвърли жалбата за собственост на Панагюрското съкровище от наследници на неговите откриватели. Делата, които наследниците водят, са общо осем.

Те имат съмнения, че съкровището е фалшифицирано. Според роднините в началото то е тежало 7,5 кг, а преди една година в НИМ е измерено официално и теглото му вече е е 6,192 кг. Затова роднините на братя Дайкови поискаха Интерпол да разследва автентичността на съкровището.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама