НОВИНИ


Роми получават нови жилище до гетата

12 5896 14.03.2014
Роми получават нови жилище до гетата

Министерството на инвестиционното проектиране на Иван Данов започва да разработва жилищен кодекс, според който ромите ще се настанят в благоустроени нови жилища в съседство на сегашните гета. Те от своя страна ще се превърнат в производствени зони, където ромите да се трудят.



Пари за начинанието тепърва ще се търсят, като идеята е да се основе финансов жилищен фонд. От министерството не можаха да кажат как предлагат да се набират средствата във фонда. Социалните жилища ще са предназначени и за самотни възрастни хора, семейства с ниски доходи и граждани в неравностойно положение. Критериите за достъп също ще се изясняват оттук нататък.

До момента експерти на ведомството са изпратили на всички общини писма, с които искат от тях информация какви свободни терени за строителство на социални жилища имат, колко са социално слабите в общината и с колко готови сгради за настаняването им разполагат.
Подчинените на Данов си представят поддържането на социалните жилища да се прави от жилищни асоциации. Те фигурират в закона за етажната собственост от 2009 г. като възможност за сдружаване на собствениците на жилища в многофамилна сграда. Моделът обаче така и не проработи, защото желаещите са много малко. За строителството ще се търси публично-частно партньорство между общини, държава и частни фирми. Общините ще дават терените, а държавата - облекчени условия за ползване на домовете.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама