ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 9 юли

0 4124 08.07.2008
Пресата на 9 юли

Вестниците пишат за новата афера САПАРД; за фирми на Юруков в черния списък по САПАРД; за климатиците, изсмукали АЕЦ; за уикенд плажа на Бяло море; за ареста за кражба на кебапче.


 

Четири фирми на един човек са в новата афера САПАРД, оповестява Дневник.

Прокуратурата проверява собственика на винарска изба "Памидово" Стоян Димитров, който чрез различни фирми е получил одобрение на пет проекта по програма САПАРД, съобщиха източници от разследването. Преди два дни антимафиоти иззеха петте досиета от фонд "Земеделие". Официалната информация е за проверка на фалшиви документи за 400 хил. лв., но според в. "Труд" става дума и за конфликт на интереси. Стоян Димитров живеел на семейни начала с шефка във фонд "Земеделие", която наскоро напуснала, но преди това придвижвала проектите му. Димитров отрече това и обеща подробности, след като получи конкретни обвинения от прокуратурата. Според списъка на одобрените проекти по САПАРД, който е публикуван на интернет страницата на фонда, общата стойност на субсидиите за Стоян Димитров надхвърля 3.1 млн. лв.

Фирми на Юруков в черния списък по САПАРД, разкрива Монитор.

Две фирми на лидера на СДС Пламен Юруков са посочени в черните списъци на бенефициенти по САПАРД. Това са "Венианина" ЕООД и "Наваро-Х", които фигурират сред неизрядните кандидати за пари по европейската програма, на които им предстои да получат субсидии. Сред нарушителите, заради които страната ни бе лишена от европарите по САПАРД, са и две фирми на началника на кабинета на Иван Костов по време на мандата на СДС - Николай Вълчев. Това са "Грийнс" ООД и "Николай Стоилов Вълков". Това съобщиха отлично информирани източници от фонд "Земеделие" пред "Монитор". Фирмата “Венианина” с едноличен собственик на капитала и управител Пламен Юруков е с общ размер на инвестиционния договор от 903 317,19 лева и краен срок за изпълнение на проекта до 31.12.2007 г. Размерът на субсидията по този проект е 451 658,00 лева. Общата сума на инвестиционния договор на фирма “Наваро”-Х” е 977 542,12 лева, а крайният срок за инвестицията е 22.12.2008 г. Размерът на субсидията по този договор е 422 338, 50 лева. Наваро-Х” е с едноличен собственик на капитала и управител Валентин Андонов, който е продал фирмата си “Ледон” на Юруков и така се е влял в неговата компания “Балкам” АД. Валентин Андонов е брат на съпругата на лидера на СДС - Соня Юрукова. Така излиза, че Юруков е играл заедно с шурея си за парите по САПАРД.

БСП очаква нови 20 000 социалисти, хвали се Дума.

Първите електронни партийни членски карти ще бъдат връчени на Бузлуджа С 10 на сто да се увеличат членовете на БСП очаква партията. За това левицата ще проведе кампания за набиране на членове, като тя ще е на три етапа - до събора на Бузлуджа, до конгреса на БСП и до началото на изборната кампания. Това стана ясно след заседание на ИБ на БСП вчера. През миналата година, без да се провежда кампания, към партията са се присъединили 12 000 нови членове. Очакванията на БСП за тази година са 20 000 нови социалисти, каза депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев. Левите въвеждат и електронна система за участие в управлението на партията. Първите електронни членски книжки ще бъдат раздадени на събора на социалистите на Бузлуджа през август, каза членът на ИБ на БСП Юрий Асланов. Той подчерта, че БСП първа от всички партии членки на Партията на европейските социалисти прави това нововъведение. Предложенията за промени в Закона за политическите партии на БСП и ПГ на Коалиция за България ще бъдат готови до края на този месец. 

Климатиците изсмукаха АЕЦ, установява Стандарт.

Климатиците изсмукаха тока от АЕЦ “Козлодуй”. Вторник се оказа най-горещият ден в годината и духалките глътнаха повече електричество, отколкото в най-големите студове. Консумацията стигнала 800 Мw при 600 – 650 Мw средно за ден през лятото. Единственият работещ блок на атомната централа – шести, е произвел 1004 Мw, съобщиха от НЕК. Пети блок е изключен за планов ремонт. Въпреки това имаме ток в излишък и той се изнася за Гърция, Македония и Сърбия. Близо 1000 Мw са отишли при комшиите ни, които са пред криза заради жегите. В Гърция вече обявиха, че се надяват само на нас. Атина и Тирана обаче започват да спират тока, за да не прегрее мрежата.

Парите ни изтичат в чужди курорти, добавя Стандарт.

Парите ни изтичат в чуждите курорти, защото много българи се отказаха да почиват у нас. Това призна председателят на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова. Презастрояването, високите цени, лошото обслужване и мръсното море изгониха много нашенци от родните курорти. Те предпочитат плажевете на Турция, Гърция и Испания, където са похарчили с 28.8 % повече пари, отколкото у нас.

Уикенд плаж на Бяло море, описва 24 часа.

Плаж в Гърция се превърна в истински хит за почти половин Южна България. “Плаж на Бяло море за един ден” е рекламата на десетки туроператори в Благоевград, Петрич, Сандански и Гоце Делчев. Цените са от 20 до 30 лв. в зависимост от кой град тръгват рейсовете и дали в програмата е включено и разглеждане на исторически забележителности. Според гранични полицаи през уикендите на ден минимум 5000 българи прекосяват границата, за да се изтегнат на пясъка до Бяло море. Там чадърът и шезлонгът били безплатни, трябвало само да се поръчат кафе и вода за 3 евро на човек. Указателни табели на български могат да се срещнат на всяка крачка в курортите на Северна Гърция. “Хей ти, спри и вкусно похапни. Биричка, мезе, рибка и кюфте”, гласи огромна табела пред входа на крайбрежно заведение в Аспровалта.

Идва нова корекция в цените по Гражданска отговорност, твърди Пари.

Преди около месец корегирахме тарифното число предвид нарастналите обещетения, коментира в интервю пред в. Пари изпълнителният директор на ЗПАД Булстрад Румен Янчев. Според него скоро ще го направят отново. Увеличение ще има и то ще бъде плавно през годината, обеща застрахователният шеф.

Спираме найлоновите торбички, научил е Дневен Труд.

Полиетиленовите торбички за еднократна употреба трябва да бъдат забранени в ЕС от 2010 год. Този въпрос се обсъжда в ЕК, след като Италия и Франция вече планират да спрат употребата на еднодневките. У нас преди месец министърът на екологията Джевдет Чакъров обяви, че ще се вземат мерки срещу найлоновата напаст. Обмисла се такса върху тънките торбички и замяната им с по-дебели, които могат да се рециклират. В Кюстендил пликчетата вече са забранени. Същото щял да предложи и кметът на Пловдив.

Арест за кражба на кебапче, твърди Новинар.

Полицаи от Благоевград са арестували 58-годишната Николина Малиновска, след като тя се опитала да открадне кебапче за скромната сума от 0,49 лв. Опитът за кражба е станал в кв. "Струмско" в магазин от търговска верига. Бдителните охранители в магазина задържали жената, а управителят на обекта алармирал за случая и благоевградската полиция. Въпросното кебапче пък полицаите иззели с разписка. След като щракнали белезниците на китките на гладната жена, тя ще бъде съдена по чл. 194 от НК. В закона пише, че тя може да получи до една година затвор или пробация. Ако магистратите бъдат снизходителни към дамата, тя може да се размине само с глоба от 100 до 300 лв. По-късно от полицията в града съобщиха, че жената е била освободена от ареста заради нищожността на сумата.

Половината градски жители у нас - с компютър, изчислява Монитор.

Повече от половината от активното градско население на възраст между 15 и 55 години притежава поне един компютър вкъщи, а 65% от всички интернет потребители влизат в мрежата поне веднъж дневно. Това става ясно от проучване на БТК. Според него 200 хил. са клиентите на БТК ADSL. За четири години, откакто телекомът започва да предлага ADSL, скоростите започват от 96 kbit/s. Цената, на която днес се предлагат 6 мегабита е по-изгодна отколкото тази, която клиентите са заплащали за 64-пъти по-ниска скорост в началото. Още поне 50 хил. абонати на услугата очакват от телекома до края на настоящата година в 300-те града в страната, където се предлага. До този момент над 20 различни пакета е предложила компанията. Изследването, направено по поръчка на БТК, показва, че пазарният дял на БТК ADSL се повишава за сметка на LAN доставчиците. Сред причините за този избор е надежността на високоскоростния интернет на БТК и стабилната му връзка, която не се влияе от метеорологични условия. Монтажът не изисква опъване на допълнителни кабели, а става чрез кабела на телефона. Освен това от провайдера не делят времето, прекарано в интернет на локален и международен трафик, нито продължителността на интернет връзката. 

Учениците в София на две смени, парите не стигат, информира Дума.

Учителите и персоналът в училищата няма могат да получат увеличение на заплатите. Учениците пък, които са на една смяна, ще трябва да преминат на две, тъй като средствата не стигат. Това каза вчера зам.-кметицата по образованието на столицата Йорданка Фандъкова след среща на групата на БСП в Столичния общински съвет със заместника на Даниел Вълчев Кирчо Атанасов. След стачката на учителите от миналата година беше заложен ръст на заплатите на работещите в образованието, но до средата на годината бюджетът се изхарчи за издръжка на училищата, каза още Фандъкова. Тя допълни, че за да се спестят средства, са съкратени 201 души. По думите на зам.-кметицата са необходими 10-12 млн. лева, за да приключи нормално годината. За да се въведат делегираните бюджети, трябва много добре да се знае с какви пари разполагат училищата в началото на годината, бе един от изводите след срещата. Столичната община вече е отделила 6 млн. лв. за дофинансиране на различни дейности в сферата на образованието, сред които са енергоспестяващи мероприятия и ремонтите. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама