НОВИНИ


Бум на инфаркти към края на месеца

11 5814 17.03.2014
Бум на инфаркти към края на месеца

Три силни магнитни бури ни удрят до края на месеца. Те са на 24, 27 и 31 март, съобщава пред "Монитор" Ева Божурова от обсерваторията при БАН. Бум на инфарктите, инсултите и обостряне на всички сърдечносъдови заболявания, както и тези на вегетативната нервна система се очакват в дните след тях, предупредиха кардиолози.



Според специалистите най-податливи на влиянието им ще бъдем във времето от 22 часа до полунощ. Магнитните бури са в резултат на слънчеви изригвания, след които силен поток от високо заредени енергетични частици като протони, електрони и хелиеви ядра, наричани още алфа-частици, достига до Земята и оказва влияние върху организма на хората.

Поне два дни преди и след магнитните бури хората, които са склонни към мигрена и високо кръвно налягане, трябва да обърнат повече внимание на своето здраве, поясни д-р Анна Димитрова, кардиолог в столична болница. Желателно е в такива периоди да спим най-малко 7 - 8 часа, да прекарваме повече време на чист въздух и сред природата.

В дните преди, по и след тези аномалии не бива да се приема алкохол, чай и кафе. Ефектът от тях е сравняван с този от силно физическо натоварване, което се отразява сравнително добре на здравите хора, но не се понася толкова лесно на тези, които имат здравословни проблеми.

В най-добрия случай човек с хронично заболяване се отървава с учестено сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, но може да се стигне и до хипертонични кризи, аритмия, тахикардия и екстрасистоли. Те се дължат на смущения в електрическите импулси към сърцето, причинени от силния поток от високо заредени протони.

Магнитните бури нарушават не само кръвообращението, но и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад, откъдето възникват едни от най-често срещаните симптоми - промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие и дори припадъци, обяснява д-р Димитрова.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама