Официални представители на Хонконг дойдоха у нас да канят родните бизнесмени за съвместни проекти. На специален семинар, на който присъства и зам.-министъра на енергетиката и туризма Красин Димитров, бяха представени на родните предприемачи възможности за развитие в китайския район.
Специалният представител на Хонконг по икономически и търговски въпроси в ЕС Линда Лай обърна внимание, че за 24 часа българските предприемачи могат да си регистрират фирма. Освен това няма да бъдат товарени с високи данъци, както и с ДДС.
Лай подчерта, че за да пробият бизнесмените ни в нейната страна, е необходимо България да има дипломатическо представителство. „В Хонконг вие дори нямате почетен консул. Това е първата стъпка, която трябва да направите”, посъветва тя.
Зигфрид Ферщапен, чиято задача е да насърчава инвестициите в Хонконг, даде за пример Румъния, която вече е създала търговска камера в Китай.
За да се случи това в България и да се укрепят взаимоотношенията между двете държави Лай е имала среща с представители на икономическото ни министерство. Оттам са се ангажирали да съдействат за налагането на чисто български продукти като минерална вода, розово масло, кисело мляко, мед, както и за развитието на електротехническата промишленост. В това отношение министър Димитров призова родните предприемачи да гледат на Хонконг като врата към Китай.
Стивън Уонг, който е от Съвета за търговия и развитие на Хонконг, обърна внимание, че българското вино вече е познато на тамошния пазар. „Нямаме мита за внос на вино. Освен това може да изнасяте вино в контейнери, което да се бутилира навън”, даде идея Уонг. „Внасяме два вида вино – за пряка консумация и за инвестиция. Вино се предлага в аукционни къщи”, каза още той.
В момента в Хонконг изнасяме интегрални схеми, полупроводници, часовници, текстил, посочиха чуждестранните ни гости. Същите артикули обаче влизат у нас оттам, както и копчета, допълни Лай.
Чуждите представители похвалиха българския мед и са категорични, че той трябва да намери място на азиатския пазар. За него единственото изискване касае етикетирането му, подчерта Ферщапен.