НОВИНИ


Кутев: Истерията за липсата на декларация на НС за Крим е пресилена

30 5935 20.03.2014
Кутев: Истерията за липсата на декларация на НС за Крим е пресилена
Антон Кутев

Истерията за липсата на декларация на НС за Крим е меко казано пресилена, заяви народният представител от ПГ на КБ Антон Кутев по ТВ7. Той подчерта, че по въпроса има достатъчно ясна позиция на правителството.



„Не е нужно да изчакваме какво ще каже Бойко Борисов за Украйна. Напротив. Ние имаме позиция. Живеем в парламентарна република и няма нищо лошо в това парламентът да приеме своя позиция“, заяви Кутев. Той подчерта, че България се намира в една сложна ситуация. „Все пак ние сме членове на НАТО и на ЕС. Безспорно сме показали нашата евроатлантическа ориентация, което вече се забелязва в поколения българи. Затова няма как, в една ситуация, с нашите членства, изведнъж да се окажем от другата страна на очевидно образуващата се бразда в международно отношение. От друга страна България винаги е била православна християнска държава. Затова има и едно друго деление в обществото. В този смисъл в страната ни има много хора, които чувстват русофилството в себе си“, посочи народният представител от ПГ на КБ. Той обясни, че в Украйна живеят големи групи от хора, които трябва да намерят правилния път, за да могат да живеят заедно. „Безспорно сега в Украйна има конфликт, но когато бях там преди около година и половина, установих, че там не се забелязваше напрежение между хората. Тоест, това напрежение не е резултат само от вътрешни процеси“, каза Антон Кутев.

 

На въпрос защо председателят на БСП Сергей Станишев е направил сравнение между събитията в Крим и възможност за подобна ситуация в Кърджали, Антон Кутев подчерта, че тази метафора, използвана от лидера на социалистите, е била използвана от хора с тотален лъжеморал в обществото. „Припомням, че президентът Росен Плевнелиев каза почти същото нещо преди време. Много интересно е защо тогава дамата от Кърджали не се възмути от Плевнелиев, а се възмути от Станишев. Това не е ли лъжеморално?“, попита народният представител. По думите му този случай е поредната сценка на хора, които не могат да произведат политически продукт. „На всички е ясно, че едни хора се опитват да превърнат една нормална реплика в скандал, за да избегнат въпроси, на които самите те трябва да отговарят“, заключи той.

 

 Антон Кутев прогнозира, че ЕРП-та ще изплатят парите, които дължат на държавата. „Хората да не се съмняват, че ЕРП-тата печелят добри пари в България. Те тяхното са си го взели. Сега дружествата трябва да платят това, което дължат на държавата и на гражданите. Аз съм убеден, че всички тези номера, които те се опитват да правят, не им помагат нито на тях, нито на инвестиционната обстановка в България“, каза народният представител. По думите му решението за въпросните разплащания е в ръцете на ДКЕВР, а не на депутатите. „Аз съм убеден, че техните печалби са достатъчно големи, за да продължат да работят в България. Преди време се заговори за изкупуване на дялове от държавата, а не за приватизирането им. В момента не става въпрос за това. Ако се стигне до обратно изкупуване, то ще стане с взаимни договорки, тоест с взаимно разбиране. Сега обаче става въпрос за нарушаване на закона от страна на ЕРП-тата“, категорично заяви той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама