ЪNDERGROUND


По-тежки присъди за "Килърите" искат прокурори, адвокат се отказва

9 11260 22.03.2014
По-тежки присъди за "Килърите" искат прокурори, адвокат се отказва
Янко Попов-Туцо твърди, че е невинен. Булфото

Доживотни присъди без право на замяна, искат прокурорите по делото "Килърите" в протеста си до Върховния касационен съд. Най-тежката санкция засяга Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. Доживотните им присъди бяха потърдени на втора инстанция от Варненския апелативен съд, но отпадна "без замяна".


По закон обвинението не може да иска промяната от ВКС, а единствено от предходната инстанция.
Ася Петрова и Стефка Янакиева са поискали също тримата да получат наказание и за убийството на Борислав Георгиев. Във Варна те бяха оправдани по това обвинение.
По-тежка присъда се иска и за Янко Попов-Туцо, на който във Варна първоначалните 17 години затвор бяха намалени на 15. За по-голяма строгост се настоява и по отоншение на Райчо Стойнев-Хижаря, който се зарадва, че апелативния във Варна свали наказанието му от 15 на 7 години.

Това е законовият начин да бъдат поискани по-тежки присъди, които ние смятаме за по-справедливи за извършените престъпления, коментираха пред Фрог нюз от държавното обвинение. Това може да се приеме от някой като риск, но ние познаваме доказателствата и вярваме, че са неоспорими, смятат Якимова и Петрова. Според магистратите, ако защитата имаше факти и доказателства за невинността на своите клиенти, щеше да ги представи досега в съда, особено на втора инстанция. Те обаче не го направили и разчитали на тезата, че целият процес бил политически, а обвиняемите - политически жертви. Ставало въпрос обаче за тежки кримиални деяния.

Междувременно Фрог нюз научи, че адвокат от защитата на "Килърите" обмислял оттеглянето си от процеса и споделил намеренията си пред свои колеги.

На 30 септември 2011 г известните адвокати Илиян Василев и Карен Бейлерян напуснаха делото и отказаха да защитават обвиняемия Георги Вълев. Аргументираха се с голяма заетост. Появиха се обаче съмнения, че са взели това решение, когато се убедили, че има прекалено много доказателства срещу "Килърите", които трудно могат да бъдат неутрализирани или оборени.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама