НОВИНИ


Овчаров отсече: „Белене” е виновна за дефицита в енергетиката

17 4968 22.03.2014
Овчаров отсече: „Белене” е виновна за дефицита в енергетиката

Първата и основна причина за натрупания дефицит в енергетиката са разходите, които НЕК трябваше да прави за атомната електроцентрала в Белене, каза бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в предаването “Животът и други неща”.


 

Овчаров припомни, че “в момента първия й блок трябваше да работи … и този блок в момента щеше да произвежда енергия, с която да връща заемите си”. Тъй като той не произвежда, сега някой трябва да плаща загубите и този някой се сещате кой е, разви тезата си Овчаров.

 

Като втора причина той посочи огромния дефицит, предизвикан от възобновяемите енергийни източници, “защото в момента в който ГЕРБ и Бойко Борисов и Делян Добрев ми обясняваха, че няма нужда от нови мощности в България, затова няма да строим “Белене” изведнъж се въведоха 1400 мегавата ВЕИ – това е блок и половина “Белене”.

 

Според Румен Овчаров, този дефицит е от 2012 г. и е около 800 милиона годишно. Затова цената на тока вдигната с 13 %, а като станало ясно, че тези пари няма да стигнат – последвали и таксите за ВЕИ. Намаляването на цените започнало през 2013 година под натиска на протестите, но дефицитът на практика останал. Парите – около 500 милиона, които трябвало да дойдат за две години, са се оказали около 100 милиона, твърди Румен Овчаров и посочва, че в момента дефицитът в енергетиката се покрива от Българския енергиен холдинг, който взема заеми за това.

 

Понеже БЕХ вече не е в състояние за взема заеми, трябва да не намери друг ресурс и сега този ресурс се търси от ЕРП-тата, каза още Румен Овчаров.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама