НОВИНИ


Вземат ли й лиценза, ЕВН ще иска 1 млрд. евро

24 5348 24.03.2014
Вземат ли й лиценза, ЕВН ще иска 1 млрд. евро

ЕВН е наела международен адвокат и ако българското правителство тръгне към национализация, ще отправи иск към страната ни за 1 милиард евро. Това съобщи австрийският вестник „Курир”, цитиран от „24 часа”.



Сумата в иска на австрийската фирма е образувана от платената цена за лиценза – 270 милиона евро и направените инвестиции от 600 милиона евро. В четвъртък миналата седмица Росен Плевнелиев е провел среща с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц, което бе потвърдено от екипа на държавния глава пет дни след събитието.

Поводът за необявената среща е притеснението на ЕРП- то от липсата на конструктивен диалог с управляващите в България, уточниха от администрацията на президента. Какво обаче се е говорило и дали са поети някакви ангажименти от Плевнелиев, остава тайна.

От ЕВН България съобщиха ,че ще търсят от НЕК близо 250 милиона евро и напомниха, че вече е заведено арбитражно дело срещу България във Вашингтон за неизпълнен договор между Австрия и България за насърчаване на инвестициите.

ЕРП- то съобщи, че предложените от тях 32 милиона лева като краткосрочна ликвидност на НЕК, които бяха отказани от държавната компания, все още не са се върнали по сметките им.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама