ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 11 юли

0 3731 10.07.2008
Петъчната преса на 11 юли

Вестниците пишат за 2000, щурмували Кремиковци; за строителния скандал в Царево; за бизнес интереси - основна версия за взрива; за надпреварата с ОЛАФ и времето за САПАРД.


 

2000 щурмуваха Кремиковци, пише Монитор.

Близо 2000 работници от първа и втора смяна щурмуваха вчера централната сграда на металургичния комбинат “Кремиковци”. Те заплашиха с линч изпълнителния директор Гунтупали Джаганадан, който беше в обсадената сграда. От него искаха да подпише протокол за анулиране на досегашното споразумение за ишлеме с компанията на Лакшми Митал.На протест пред комбината в късния следобед вчера работниците поискаха да се анулира досегашният договор с фирмата на индиеца Лакшми Митал. Само по този начин в завода може да влезе известният украински милиардер Константин Жеваго. Новият кандидат-собственик, към когото също има скептично отношение, е обещал след подписването на договора да изплати всички дължими суми на работниците. Жеваго твърди също, че ще вкара 150 хиляди тона суровини в комбината и ще вдигне оборота му от 2,5 млн. лв. на 6 млн. лв., коментираха вчера служителите в комбината. Ако се подпише договор за ишлеме с богатия украинец, той ще бъде в сила до края на следващата година. Хората искат гаранции от държавата, че няма да се повтори сценарият с Митал. В "Кремиковци" се подават по 15 хиляди куб. м природен газ на час. При това положение никой не може да гарантира дали в комбината няма да има взрив, аналогичен на този край Челопечене, алармираха вчера представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа". Безопасният минимум на количеството подаван природен газ е 20 хиляди куб. метра, но от "Булгаргаз" са намалили количествата, уточни Васил Яначков, председател на синдикална федерация "Металици". 

Бизнес интереси - основна версия за взрива, съобщава Дума.

По три версии работи прокуратурата за взрива на 3 юли във военния склад в Челопечене. Това каза вчера наблюдаващият прокурор от Софийската окръжна военна прокуратура Евгени Иванов. Версията, която се очертава като основна, е икономически интереси, каза още той. При разследването за злоупотреби в поделението са получени сигнали от ДАНС, че от него липсват 200 тона боеприпаси. Останалите две версии са умишлен палеж и технически причини. До момента са разпитани 37 свидетели, като сред тях няма заместник-министри и министри от ведомството на Николай Цонев. Ще бъде предложено около 20-декаровата площ на поделението да стане частна държавна собственост. Площта ще бъде приватизирана и най-вероятно застроена, каза след вчерашното заседание на Министерския съвет военният министър Николай Цонев. До 500 хил. лв. ще отпусне правителството за обезщетяване на земеделските стопани, които ще загубят реколтата си при провеждане на инженерните мероприятия при поделението. До края на годината ще се отпуснат 30 млн. лв., за да се обяви обществена поръчка за утилизация на боеприпасите, каза още Цонев. 

В Княжево - борова гора срещу 1200 лева на месец, четем в 24 часа.

Нагли злоупотреби, извършени от предишното ръководство на общинските фирми “Озеленяване” и “Пазари Север”, огласи вчера председателят на СОС Андрей Иванов. Цяла борова гора в Княжево е отдадена под наем срещу скромните 1200 лева на месец на младежка кооперация “Ялта”. Това е направено на 8 ноември 2006 г. от бившия директор на “Озеленяване” Пламен Грозданов, който подписал 3-годишен договор с частната фирма. Срещу символичния наем “Ялта” е получила 14 обекта в Княжевската борова гора, сред които жилищни сгради, работилница, производствено хале, бараки и бунгало. С друг договор ексшефът на “Озеленяване” Грозданов пък харизал два разсадника - 240 дка в Мало Бучино и 120 дка в Иваняне, отново на “Ялта”. Тук наемът е още по-безобразен - 150 лв. на месец. “Един приятел ми каза по този повод: Аз съм готов да дам 200 лв., щом е така”, онагледи наглостта Иванов. “Това надхвърля всички злоупотреби, за които подозирахме”, изуми се Иванов. С неефективни договори за външни услуги е ужилила софиянци пък общинската фирма “Пазари - Север”. Новото ръководство на фирмата е заварило 300 страници договори, от които изплували сериозни щети. 

Властта “засекрети” дейността на МВР, оповестява Дневен Труд.

Властта засекрети вчера работата на МВР. С гласовете на БСП, НДСВ и ДПС депутатите от вътрешната комисия пуснаха текст в закона за МВР, според който досегашният главен секретар ще организира и ръководи дейността на ведомството. Поправката хвърли в шок опозицията. Елиана Масева от ДСБ заяви, че ако текстът мине през пленарната зала, това ще е нарушение на конституцията. Тя разясни, че досега това се е вършело от министъра и съответно е подлежало на парламентарен контрол. С пренасочването на правомощията към главния секретар, който вече ще се нарича генерален комисар, се орязва възможността на депутатите да контролират МВР.  

Нова кола? Ще почака, категоричен е 24 часа.

Скъпият живот стреснал дори българите с пари.  Продажбите на нови автомобили в България започват да падат заради скъпото гориво и инфлацията. Ръстът за юни, сравнено със същия месец на миналата година, е едва 5,6 процента, или само с 251 леки коли повече. Иначе общият брой на закупените нови возила през първата половина на тази година е 30 189, или с 5266 отгоре.  

Царево пак блесна със строителен скандал, отбелязва Дневник.

Никой няма право да строи по време на летния сезон на територията на община Царево и околните курорти с изключение на самата община. В заповедта си за забраната на строителните дейности в района кметът на Царево Петко Арнаудов е записал, че тя не засяга изграждането на комплекс, на който самата община е възложител. Това е строящият се в момента, недалеч от плажа, център за обучение на кадри в туризма, който е съвместен проект на Царево и Министерството на труда и социалната политика. За казуса сигнализираха туристи, подложени на непрестанния шум, прах и движение на бетоновози около бъдещия център за обучение. С издадената през май заповед кметът на Царево забранява строителни и монтажни работи в Царево, Ахтопол, Лозенец, Варвара, Синеморец, Резово от 15 май до 1 октомври с две изключения. Едното е, ако има аварии, които трябва да бъдат незабавно отстранени, а второто - строежът на въпросния център. 

Свободните места за почивки в Гърция вече свършиха, информира Новинар.

Така отговарят много туроператорски фирми на стотиците запитвания на ден от страна на българи, желаещи да почиват в южната ни съседка. От туристическите агенции коментираха за „Новинар”, че в последния месец са правили по 20-30 резервации на ден за почивка в Гърция. Почти същото било положението и с ваканциите в Турция, макар че за там все още могат да се намерят свободни места. Най-предпочитани за прекарване на ваканциите са гръцкият остров Тасос и полуостров Халкидики, за които свободните места в хотелите са свършили още преди месец и половина, обясняват турагенти. По думите им това лято около 80 процента от българите са избрали да почиват в южните ни съседки, тъй като условията са много по-добри, а цените не са чак толкова високи. През юни почивка на Халкидики за 10 дни може да се намери за около 450 евро на човек, а в пиковите месеци юли и август ваканцията се оскъпява с между 150 и 200 евро. Междувременно българските курорти за първа година изглеждат запустели. Собственици на квартири в Китен и Приморско се оплакват, че все още има свободни стаи, а други години още от началото на юни всичко е било резервирано до края на септември. 

България в надпревара с ОЛАФ и времето за САПАРД, описва Дневник.

Ако България сама разкрие още нередности по САПАРД, Европейската комисия няма да има аргумент да спре още средства по предприсъединителната програма. Ако обаче разкритията дойдат първо от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), страната може допълнително да загуби пари. Това каза източник от дирекция "Земеделие" на Еврокомисията, който очаква в следващите седмици властите в София да обявят след разследвания още нарушения по програмата "като превантивна мярка" срещу санкции от Брюксел. Експертът обясни, че ако София установи проблеми преди ОЛАФ, Брюксел не може да предприеме финансови санкции, защото тогава ще става дума за финансово престъпление, което трябва да се разследва в България. Ако обаче ОЛАФ каже, че има увеличение на нередностите и че не е сигурно дали плащанията са законни, тогава комисията, без да се интересува от подробности, ще спре парите. 

Красимир Каракачанов: Следващият кабинет трябва да е експертен, твърди в интервю за Монитор лидерът на ВМРО.

- Г-н Каракачанов, какъв знак ви даде кръглата маса за промени в изборното законодателство, организирана от президента Георги Първанов?

- Добре е, че това става горе-долу една година преди парламентарните избори и се надявам дебатът да приключи до октомври, за да имаме необходимите поправки. Досега практиката беше промените да се правят 2-3 месеца преди вота. Това затрудняваше избирателния процес. Ако промените се приемат през октомври месец, всички партии имат достатъчно време да се съобразят с поправките в закона. Така изборният процес ще протече нормално.

- А доволен ли сте от дискусията?

- Естествено е на такова място, където е пълно с политици, експерти и журналисти, някои да си направят реклама. Знаете, че когато един политик види микрофон или камери, той започва да говори това, което очакват от него журналистите, а не това, което мисли. Според мен беше повече медийна, отколкото експертна среща. В интерес на истината не толкова политиците, а експертите по изборно законодателство бяха интересната част от кръглата маса. Специално Михаил Константинов имаше много реални предложения за промени. Той е бил зам.-председател на ЦИК, също така е математик и застъпи много разумни идеи.

- Представители на някои политически партии обаче изразиха опасения, че тези промени ще станат факт много късно и че се правят непосредствено преди изборите.

- Не мисля, че е късно. Досега практиката беше да се правят няколко месеца преди вота, а сега имаме една година.

- Към какви промени трябва да се стремим?

- Ами както казах, предложенията на Михаил Константинов бяха много добри. От ВМРО пък предлагаме няколко неща. На първо място, премахване на изборния туризъм. Крайно време е да спре пътуването на автобуси от Турция към България по време на вота. По този начин чужда държава се меси в политиката у нас. На второ място, продължаваме да смятаме, че задължителното гласуване е един от най-добрите начини срещу купуването на гласове. Когато гласуват 100% от гражданите, купените гласове не влияят върху резултата. Избирателните списъци трябва да се изчистят от около 1млн. „мъртви души" - хората, които не живеят в страната, но от тяхно име някой пълни урните. Също така трябва да се ограничи правото за гласуване на граждани без завършено основно образование. 

МОН получи власт над науката, четем в Дума.

БАН тихомълком е добавена към организациите, които МОН контролира и в ръцете му се централизира еднолична власт над науката, алармира вчера академичният синдикат САС. С постановление на МС от 2 юли т.г. в устройствения правилник на МОН се добавя, че дирекцията на МОН "Научни изследвания" организира наблюдението и оценката на резултатите от научната дейност на фонд "Научни изследвания", БАН и държавните вузове за подобряване качеството на научните изследвания на базата на въвеждане на европейски стандарти. Преди промяната текстът гласеше, че дирекцията осигурява разпространяване на научни резултати с цел прилагането им в практиката. Измененията са обнародвани в ДВ на 8 юли. Дирекцията може да оценява научния фонд, защото той е звено на МОН. На просветния министър е възложено и изпълнението на Закона за висшето образование (ЗВО). Изпълнението на Закона за БАН обаче е вменено на нейния председател, защото тя е със статут на национална организация. С правилник на едно министерство се подменя законът, в който изрично са указани начините за контрол на БАН, посочват от синдиката. 

Държавата пълна с двойници, установява Стандарт.

Не е необходимо да си наркотрафикант или висш дипломат, за да имаш повече от една самоличност. Оказва се, че над сто български граждани се представят ту с едни, ту с други документи пред различни държавни органи. "Стандарт" разполага с три списъка, които доказват това.
Първият включва 51 души, които имат по повече от един ЕГН. Това са български граждани с три еднакви имена, родени на една и съща дата, които са регистрирали фирми с различни ЕГН. Като се има предвид, че повечето от тези фирми са на един и същ адрес, в един и същи град, става ясно, че едва ли съвпадението на имената е случайно. торият списък е на български граждани, част от които са натурализирани чужденци. В него има 53 души. Те имат ЕГН, но са регистрирали едни от фирмите си с този номер, а други - като чужди граждани, като при това са използвали най-различни документи - веднъж ЛНЧ (личен номер на чужденец, който се дава на постоянно пребиваващите от МВР), втори път с чуждестранен паспорт. Има и рекордьори с повече от три самоличности.
Третият списък е на 32 столетници, притежаващи фирми или дялове в тях. В това не би имало нищо чудно, ако някои от тези хора според фирмените регистри не бяха на по 120, 150 и дори 170 години! А според МРРБ вече няма нито един жив българин, роден през ХIХ век. Най-възрастният човек у нас е русенката Фатме Хасан, която неотдавна навърши 108 години.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама