МИНАЛО


Учени с нова теория за Черната смърт

1 9538 30.03.2014
Учени с нова теория за Черната смърт

Учени разбиха мита за чумната епидемия през средновековието, отнела живота на милиони. Британски археолози анализирали 25 скелета, открити в близост до Лондон. Досега се смяташе, че бълхите по плъховете са били основните преносители на заразата, но сега учените имат нова теория за това как Черната смърт е "завладяла" Стария континент.



При изследването на скелетите учените установили, че заразата се разпространявала и поразявала жертвите си толкова бързо, че не може тя да е разнасяна от бълхите, пише inews.bg. Тяхната теза е, че Черната смърт се е разпространявала по въздуха.

Изследователите са успели да вземат проба от вируса от зъбите на скелетите и го сравнили с щама на бубонната чума. За тяхно учудване вирусът се оказал толкова опасен, колкото тези, съществуващи в нашето съвремие. Според експертите заразата покосявала белите дробове на страдащите тогава от недохранване европейци. След това тя се разнасяла от кихащите и кашлящите болни.

Благодарение на тези доказателства изследователите твърдят, че Черната смърт всъщност не е бубонна чума, а пневмония. Намерените скелети показвали, че в далечните времена, повечето хора, живеещи в Лондон, са били в много лошо здраве, когато болестта е "ударила".
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама