НОВИНИ


Не плащаме тока, ако е надписан с 50%

10 5265 03.04.2014
Не плащаме тока, ако е надписан с 50%
Явор Куюмджиев от БСП

Ако сметката за ток ни е по-висока с над 50% от средната за последните 6 месеца, можем да възразим срещу нея и да не я плащаме до получаване на отговор от енергото.



Този текст бе обсъден от депутатите днес като част от промени в Закона за енергетиката, предложени от Явор Куюмджиев от БСП. Гласуването е утре едновременно с втори проект за изменение на същия закон, който засяга изграждането на "Южен поток".

Предложението да не се плаща сметката бе критикувано от ГЕРБ. Петя Аврамова го нарече абсурд и прогнозира, че масово хората няма да искат да се издължат за декемврийските си сметки, които традиционно са по-високи от предходните.

Проектът предвижда още да не се събира такса за повторно включване на клиенти, на които токът е бил спрян заради неплатена фактура, пише 24 часа. Всеки абонат ще може да поиска независима експертиза на електромера си, която ще трябва да се плати от енергото. Записана е и възможност за компенсиране на клиентите, когато качеството на тока или газа не е добро.

Основните предложения са с цел защита на потребителите, мотивира се Куюмджиев. От ГЕРБ също се обявиха за това, но текстовете трябвало да се прецизират.

Рамадан Аталай от ДПС припомни, че с такава цел е предложил в енергийната комисия вносителите да оттеглят проекта, но не се е случило. Според Аталай с част от предложенията ще се наруши балансът в енергетиката. Той очаква проектът да претърпи сериозни редакции до второ четене, ако бъде приет на първо.

Сериозен дебат имаше и по втория проект. Той въвежда понятието морски газопровод във връзка с изграждането на "Южен поток". Според ГЕРБ така ще се заобиколи еврорегулацията за достъп до тръбата на други доставчици. Таско Ерменков, един от вносителите на предложението, опроверга предположението.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама