НОВИНИ


ВСС иска заслужено увеличение на заплатите

11 7804 04.04.2014
ВСС иска заслужено увеличение на заплатите

ВСС реши единодушно, че трябва да поиска 25 млн. лв. от правителството, за да бъдат увеличени заплатите на магистратите и администрацията. Последното увеличение на заплатите в системата беше през лятото на 2012 г. също със 7%. Дали настоящото ще се случи зависи от правителството.



Предложението за това направи шефът на бюджетната комисия на съвета Михаил Кожарев, като описа колко се е подобрила работата на системата през последните години, пише "Труд". Той се позова и на изследване на Европейската комисия, според което България е на последно място в съюза по пари, отделяни за правосъдието на глава от населението. У нас всеки дава близо 30 евро, а в повечето държави от ЕС сумата е в пъти повече.

От думите му стана ясно, че съдебната власт няма да се справи с наличния си бюджет и без да увеличава заплатите. Скоро ще поискаме актуализация, заяви Кожарев. Той отказа да обясни пред медиите какви са аргументите за ръст на възнагражденията, нито от коя дата ще е той.

Заплатите на магистратите са вързани със средното възнаграждение в бюджетната сфера. Увеличение със 7% означава, че за различните нива в системата заплатите ще се увеличат с от 100 до 200 лв. Основната заплата във върховните съдилища и прокуратури ще стане около 3334 лв., на апелативно ниво - 2804 лв., на окръжно - 2303 лв, а на районно - 1800 лв. Към тази суми има добавки за ранг и за стаж, с които възнаграждението на магистратите нараства с още близо 30%. Получават и пари за облекло и бонуси.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама