НОВИНИ


Чобанов прогнозира над 2% ръст на икономиката

11 5565 04.04.2014
Чобанов прогнозира над 2% ръст на икономиката
Финансовият министър Петър Чобанов Булфото

Министерството на финансите повиши прогнозата си за ръст на икономиката на страната за тази година. Според новите прогнози в края на годината реалният ръст на икономиката ще достигне 2.1%. Това е увеличение от заложената в бюджета за 2014 г. прогноза, която предвижда БВП на страната ни да се увеличи с 1.8%.



Причина за промяната на прогнозата е очакваният 3% скок на инвестициите, голяма част, от които ще са подкрепени с капиталови разходи от правителството, обясни на пресконференция в сградата на ведомството, ресорният министър Петър Чобанов. Министърът уточни, че тази прогноза за ръста не включва проекта „Южен поток", като при негов евентуален старт икономиката ни може да нарасне и повече.

Финансовото министерство представи и средносрочната си прогноза за периода 2015-2017 г., както и актуализираната стратегия за управление на държавния дълг.
Очакванията на правителството са размерът на държавния дълг да достигне ниво от 20.1-22.9% от БВП, като в края на 2017-а дългът ще бъде 20.1%.

През тази година заради рефинансиране на заем с падеж януари 2015 г. се очаква държавният дълг да нарасне до 22.1% от БВП. Прогнозите на правителството са, че през 2017 г. минималната работна заплата в страната ще е 450 лева. През 2015-а тя ще бъде 380 лева, а през 2016 г. - 420 лева.

Допълнителни 265 млн. лева ще бъдат заделени за пенсии през 2015 г. Увеличаването на пенсиите ще става по швейцарското правило. Минималната работна заплата ще расте всяка година, както и размерът на максималния осигурителен праг.

Очаква се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде увеличена от 154,50 лева от 1 юли тази година до 168,50 лева от 1 юли 2017 г.

Останалите социални плащания са „въпрос на дискусия", като може да се очаква увеличение и по други направления. Това ще стане ясно през септември, когато ще започне изработването на бюджет 2015 г.

"Допълнителният ресурс за пенсии, който ще бъде отделен е 265 млн. лв. Сами разбирате, че това един значителен допълнителен ресурс. По 100 млн. лв. на година ще бъдат за великденски и коледни добавки за пенсионерите. Те ще бъдат разчетени и заложени в бюджета от самото начало като възможност за даване на такива допълнително добавки", каза финансист номер едно.

Управляващите ще продължат политиката си за повишаване на минималната работна заплата и в края на периода - през 2017 година, тя ще достигне 450 лева. Това ще доведе до корекции на редица бюджети, обвързани с нея, което пък ще наложи осигуряването на допълнителен ресурс.

Предвижда се и да продължи актуализирането на добавките за деца с увреждания, които в бюджета за настоящата година бяха увеличени до 240 лева, а от догодина те ще бъдат 270 лева. Финансовият министър допълни, че ще бъдат увеличени субсидиите за образование, като и ще има повече пари за местните власти.

Здравните и осигурителни вноски ще запазят размера си до 2017 г. Ниските данъчни ставки ще бъдат запазени.

Чобанов заяви, че въвеждането на данък върху пустеещите земи ще бъде обсъдено през септември.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама