НОВИНИ


БСП: Такситата да бъдат на не повече от 15 години

17 5864 10.04.2014
БСП: Такситата да бъдат на не повече от 15 години

Три предложения за изменение на Закона за автомобилните превози предлагат депутати от ПГ на КБ. Това обявиха днес пред журналисти в парламента народните представители от транспортната комисия в НС Петър Мутафчиев и Георги Свиленски. По думите им първото е да се промени изискването, според което автомобил може да се ползва за таксиметрови превози докато навърши 10 години. Предложението е допустимите години да бъдат увеличени на 15.



„Имаше ограничение, което също създаваше затруднения най-вече за първоначалната инвестиция на фирмите, които се занимават с таксиметрови превози - автомобил втора ръка да не може да бъде регистриран като таксиметров, ако е над 5 години. Ние предлагаме тя да бъде качена на 8 години”, обясни Петър Мутафчиев.
 

По думите на Мутафчиев третата промяна се отнася към въведените през 2009 г. горни граници на цените на таксиметровите услуги. „Тогава нашето правителство предложи да има и долна граница, за да може да има все пак някаква регулация на конкуренцията. Бранша отхвърли това предложение, но сега имаме и тяхното съгласие. За да няма нелоялна конкуренция и да се използват дъмпингови цени, които до голяма степен влияят и върху градския транспорт, предлагаме общините, заедно с бранша, да определят не само горна, но и долна граница на таксиметровите тарифи”, обясни социалистът.

Той допълни, че се подготвят и допълнителни изменения, които ще касаят до голяма степен и подзаконовата нормативна база - изисквания към правителството да направи конкретни промени в наредбите и в бъдеще да се издават на сертификати за експлоатация на всеки един автомобил. „По-важно е да се знае, че автомобилът предоставя необходимите удобства за извършване на обществения превоз, отговаря на определени условия, че е на 100% технически изправен и това да бъде сертификат, който да се издава всеки път, когато се премине на преглед през съответните държавни органи”, обясни Петър Мутафчиев.

На въпрос дали ще има парламент, който да приеме тези промени, Мутафчиев бе категоричен, че ще има. „Смятам, че ироничният въпрос не е подходящ, тъй като самият факт, че ние правим предложения, означава, че въпреки невъзможността днес да заседава парламента, ние продължаваме своята работа. Това не се случва за първи път”, каза Мутафчиев. Народният представител допълни, че е абсурдно да се говори, че цялата отговорност за кворума е на управляващите, а опозицията няма отговорност. „Това е отношението към работата в парламента. Този, който проваля умишлено заседанията на парламента, е човек, който работи срещу държавата си. Нека да не се опитват от ГЕРБ да прехвърлят топката единствено като задължение на БСП.  Те по същия начин имаха малцинство и ако ние по същия начин се отнасяхме към работата на българския парламент Бойко Борисов в никакъв случай нямаше да издържи 3 години, включително за това че си осигуряваше депутати по най-различни, недемократични вероятно”, заключи Мутафчиев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама