НОВИНИ


Скандал с "Тамифлу" - цярът на свински и птичи грип

13 6887 10.04.2014
Скандал с "Тамифлу" - цярът на свински и птичи грип

Напразни милиони са били пръснати от много правителства по света, в това число и България, за покупката на прочутото противогрипно лекарство „Тамифлу", става ясно от доклад на международната организация Cochrane Collaboration.



Лекарството беше хит за превенция по време на епидемиите от птичи и свински грип. През 2009 г. Световната здравна организация (СЗО) препоръча използването на препарата за лечение на тази разновидност на грипа. Според експертите „Тамифлу" не действа по-добре от обикновен парацетамол.

Производителят на препарата, швейцарската фармацевтична компания Roche, а също някои медицински експерти, разкритикуваха доклада, като го определиха за некоректен, предаде Би Би Си.

В България бившият министър Божидар Нанев стана подсъдим за неизгодни сделки за доставка на 200 000 опаковки "Тамифлу". Той беше обвинен, че при епидемията от птичи грип е сключил 2 договора с фармацевтичната компания "Рош България". Според прокуратурата от тях са нанесени вреди на държавата за близо 2,5 милиона лева. Съдът оправда Нанев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама