НОВИНИ


България скача срещу Брюксел. За пръв път!

57 5535 16.04.2014
България скача срещу Брюксел. За пръв път!
Явор Гечев

За първи път България ще се обяви против предложено от Брюксел решение, което би ощетило страната ни. Постоянните ни представители в Комитета по земеделие са получили указания да гласуват против решение, което може да забави възстановяването на вече разплатени 400 млн. евро, обяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.


 

България ще гласува против решението на Комитета по земеделие на Европейската комисия, с което трябва да се уравнят плащания за близо 400 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони за периода 2012-2013 г., информира 24 часа. С това решение България и още 6 страни биха били заплашени от непризнаване на част от вече направените разходи. Става дума за авансови плащания по общински проекти и други мерки по програмата, които вече са реализирани или се изпълняват в момента.

 

Решението за неуравняване на сметки е стандартна процедура по регламентите на ЕК. Ако България успее да предостави необходимите доказателства, сумите ще бъдат възстановени, но по-късно. Правителството твърди, че предложението е несправедливо и държавата не е нарушила каквито и да е европейски регламенти, за да “заслужи” забавяне на толкова голяма сума. Причината тези суми да бъдат неуравнени е, че ЕК иска допълнителни обяснения за плащания към общини и по обществени поръчки. Всъщност комисията иска допълнителна проверка за почти 100% от направените плащания през финансовата година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама