АКТУАЛНО


Вижте имате ли право на вот на 25 май

16 8366 20.04.2014
Вижте имате ли право на вот на 25 май

Имаме ли избирателни права за евровота? Гражданите могат да проверят вече това и онлайн в сайта на ЦИК. Справката става срещу ЕГН и контролен код от цифри.



На адрес https://www.cik.bg/rights_check? всеки може да види дали има право да пусне бюлетина на 25 май. По закон от избирателния списък за евровот се изключват не само изтърпяващите ефективна присъда и поставените под запрещение, но и хората, които не са живели на територията на ЕС в последните 6 месеца преди датата на изборите, предава Труд.

Системата е същата, която ЦИК пусна за проверка дали гражданите са попаднали, без да знаят, в подписка за регистрация на формация за вота.

Според Изборния кодекс и хронограмата за вота на 25 май - до 14 май общините трябва да публикуват списъка със заличените. До 17 май гражданите, които са отписани неправомерно, могат да поискат поправка в списъка. На местните избори през 2011 г., за които също имаше изискване за уседналост, хиляди хора се озоваха без избирателни права заради забранителните списъци и разминаване в данните на МВР, ГРАО и общините.

От петък избирателите могат да проверяват и в коя секционна избирателна комисия трябва да пуснат бюлетина чрез изпращане на SMS с ЕГН на номер 18429. Съобщението струва 25 ст. без ДДС. Опцията за проверка съществува и в сайта на ГРАО, както и чрез обаждане на безплатния за цялата страна телефон 0800 1 4726.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама