НОВИНИ


Хиляди съпроводиха чудотворната Богородица от Бачковския манастир

50 4960 21.04.2014
Хиляди съпроводиха чудотворната Богородица от Бачковския манастир

Литийно шествие, поведено от отец Симон, игумен на Бачковския манастир, изнесе чудотворната икона на Богородица с младенеца до местността Клувията. Това е най-старото литийно шествие у нас, което има 700-годишна традиция. Докато иконата се намира извън манастира временно на нейно място се поставя нейно копие.



Хиляди хора, сред които и много чужденци - руснаци, грузинци и германци, се събраха в Бачковския манастир, за да участват в шествието. По традиция, на втория ден от Великден, иконата, бива изнасяна от манастира, а крайната цел е местността Клувията, където според легендата тя е била открита в една от каменните ниши от две овчарчета през 1604 година. Там иконата била скрита от монасите, за да се спаси от турските набези и опожаряванията на манастира.

Твърди се, че иконата е нарисувана от евангелиста свети Лука, изографисал и първообраза на Христос, а за нея е позирала самата Богородица. Иконата е подарена на манастира от двама грузински монаси - Атанасий и Октамир през 1311 година. През 1819 година тя е обкована в сребърна ризница.

Днешното изваждане на иконата е първото й показване пред хора след двугодишна реставрация. Тя е извършена в самия манастир в пригодена за целта лаборатория. Отец Симон, временно изпълняващ длъжността игумен на Бачковския манастир на мястото на дядо Борис, каза, че изнася иконата въпреки препоръката на реставраторите, защото е убеден в чудотворната й сила. Обстойно представяне на иконата и реставрацията по нея ще има на 6 май.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама