НОВИНИ


Полша трепери, иска НАТО на територията си

28 5374 21.04.2014
Полша трепери, иска НАТО на територията си

Водени са разговори Полша да приеме американски войски на своя територия във връзка със събитията в Украйна. Това обявява полският външен министър Радослав Шикорски в интервю за в. "Вашингтон пост". По думите му той вече е обсъдил въпроса с държавния секретар на САЩ Джон Кери и с командващия обединените сили на НАТО и на САЩ в Европа ген. Филип Брийдлав.



"Смятаме, че след като изминаха 15 години от нашето членство в НАТО и в светлината на събитията в Украйна, регионът (Източна Европа - б.ред.) заслужава да му се предоставят гаранции", казва Шикорски. Той отбеляза, че такава гаранция би представлявало разполагане на войски на САЩ в източноевропейски страни, в това число в Полша. "Американска база и военна бригада има в Германия. Американски бази има във Великобритания, Испания, Италия, Турция. И само в Полша присъствието (на американски войски) е малко", казва министърът.

В петък в. "Вашингтон пост", позовавайки се на полския министър на отбраната Томаш Шимоняк, писа, че през идната седмица Вашингтон и Варшава ще обявят разполагането на американски сухопътни армейски части на полска територия.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама