НОВИНИ


Няма как да си добър държавник, ако си слаб по история

42 5812 26.04.2014
Няма как да си добър държавник, ако си слаб по история

„Няма как да си добър държавник, ако нямаш историческа памет, а в днешния ден има нужда много често това да се повтаря - не, за да досадим, а да мотивираме", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в приветствието си към участниците в Петата национална среща под наслов "Завръщане към корените" на потомци на тракийски и малоазийски бежанци.



Маргарита Попова отбеляза, че до ден днешен потомците на тракийските българи у нас чакат "към историческата истина да напластим историческата справедливост, защото всички ние искаме единствено да живеем живот в името на истината и да спомняме пътя на българските корени". Вицепрезидентът припомни наследството на Любомир Милетич и неговата книга "Разорението на тракийските българи през 1913 г.". Маргарита Попова го определи като „летописец на тракийската кауза и на тракийските българи" и подчерта, че днешната среща на потомците им е и почит към неговото дело.

„Имаме душа и силен български дух. Ще бъда винаги с вас", допълни още в словото си българският вицепрезидент. Маргарита Попова получи благодарност от Съюза на тракийските дружества в България за последователната си позиция в подкрепа на каузата на тракийците. В Големия салон на БАН вицепрезидентът присъства на спектакъл-възстановка на традициите и обичаите на тракийските и малоазийските българи и на събития от 1913 г.

Сред гостите на срещата в БАН бяха заместник-кметът на София Тодор Чобанов, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, учени, общественици, историци. По-рано през деня вицепрезидентът Попова в присъствието на десетки наследници на тракийци от цялата страна, положи цветя на паметника на Капитан Петко войвода в Борисовата градина, а след това в катедралния храм "Св. Александър Невски" присъства на панихида в памет на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия и Мала Азия, както и на молебен за здраве.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама