НОВИНИ


А. Ковачев и Р. Миланов се счепкаха за тунела през Кресненското дефиле

6 5796 28.04.2014
А. Ковачев и Р. Миланов се счепкаха за тунела през Кресненското дефиле
Румен Миланов Булфото

Проектът за тунел от 15 км през Кресненското дефиле, който ако бъде построен, ще се нареди на трето място по дължина в Европа, постави редица въпроси за това по силите ли е на държавата да го изгради, а след това и да го поддържа.


 

От бранша вече застанаха против изпълнението му с няколко мотива: строежът би отнел всички средства по програма „Транспорт” до 2020 година, поддръжката ще вземе от парите за другите пътища в страната, в страната няма фирма, която би могла да го реализира, а инвестицията е поредната в Южна България за сметка на Северна.

Решението за строежа на 15-километров тунел на „Струма” беше взето през 2008 година заради опазването на природата и защитените територии в района. Проектът трябва да има две тръби с по две ленти. Сроковете за строителството са по около 10-11 г. за едната тръба. Затова от бранша настояват държавата да изпълни стария проект от 2001 г., който предвижда модернизация на участъка по сегашното трасе. Вариантът е изчислен като по-евтин и може да бъде изпълнен от български компании.

 

Защо обаче въпросът се повдига, след като процедурите вече са приключили – на въпроса в „Тази сутрин” проф. Румен Миланов, от катедра „Пътища” в УАСГ, не успя да отговори. Той обаче обясни, че в района, който е с висока сеизмична активност, при силен земетръс щетите в тунела няма да могат да се оправят, съвсем друга би била ситуацията при предлагания от тях проект. По думите му актуалният вариант е бил приет под натиска на „екологията”.

 

Председателят на „Зелените” Андрей Ковачев остро възрази на Миланов, тъй като според него тунелът е алтернатива на това, че в Кресненското дефиле не може да се строи – заради земетресенията и релефа. Той допълни, че всяка една промяна в одобрения проект ще доведе до връщане на всички пари за изграждане на магистрала „Струма”.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама