НОВИНИ


Секира за 1200 военни до края на 2014 г.

14 5648 28.04.2014
Секира за 1200 военни до края на 2014 г.

До края на годината 1200 военни от Българската армия ще свалят пагоните.Съкращението е било заложено през 2010 година в Плана за развитие на въоръжените сили до 2014 година. Това каза в Асеновград министърът на отбраната Ангел Найденов.



Той уточни, че съкращението е планирано за 2000 души, но с промяната на плана през миналата година са "спасени" близо 800 души. Независимо че е болезнено и е нежелателно, съкращенията трябва да се извършат, защото това е един от начините, по който може да се коригира лошата структура на разходите в МО, допълни Найденов.

Военният министър припомни, че 75 на сто бюджета на военното ведомство са за заплати, 21 на сто за текущи издръжки и едва 4-5 процента, около 50 милиона лева на година, остават за модернизация при необходими за това между 150 и 200 милиона лева. Ангел Найденов уточни, че съкращенията ще бъдат преди всичко в логистичните бригади, в частта, където се охраняват складове със стара техника и боеприпаси. По думите му голяма част от снаряжението е изкупена от частни фирми, но продължава да стои във военните складове - някъде и без заложен наем в договорите или наказателни лихви. То не е на МО, а МО прави разходи за храна и контрол и носи целия риск и отговорност, посочи Найденов.

Като най-неотложна задача на МО, свързана с модернизацията на армията, Ангел Найденов посочи купуването на нов тип боен самолет. Той очаква до средата на годината да има решение на МС, с което да започне този проект. И тъй като става дума за средства над 500 милиона лева трябва да има решение и одобрение от Народното събрание, добави той. Според министър Ангелов допълнително ще се решава каква машина ще бъде избрана и дали ще бъде нова, или втора употреба.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама