НОВИНИ


Вл. Каролев обясни защо пенсиите ни са ниски. Виж!

30 7970 09.05.2014
Вл. Каролев обясни защо пенсиите ни са ниски. Виж!
Владимир Каролев

Има обективни причини у нас пенсиите и заплатите да са най-ниски, заяви по НТВ икономистът Владимир Каролев. И ги изброи:



1. България си беше и преди реформите най-бедната страна в Европа;
2. В периода 90-97 г. България след лек възход спадна надолу в развоя си, за разлика от другите европейски страни и те дръпнаха много напред, за разлика у нас. Тогава се създаваха условия за разграбване на предприятията, а хиперинфлацията унищожи спестяванията на населението;
3. До 2000 г. се правеха половинчати реформи, а в пенсионната система никакви. Някакви реформи там започнаха едва тогава.

Ако през 1990 г. 100 работещи са давали пенсии на 38 души, сега вече дават на над 70 души, посочи още Каролев. Той каза, че пенсиите са ниски и защото, докато в Европа т.нар. млади пенсионери са едва 27%, а у нас те са 42%. Средният осигурителен стаж у нас е 31 години заради това; докато в Швейцария, Норвегия, Германия е над 40. Става дума за средна цифра, повтори Каролев. На всеки 10 души в България 4 се пенсионират предсрочно.

Веднага трябва да се увеличи още стажът за професии като военни и полицаи. Защо и пощаджиите се пенсионират като тях, попита Каролев. 50 000 са били инвалидите пенсионери през 1990 г., сега са 500 000, информира още той.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама